latinica  ћирилица
23/06/2022 |  14:52 ⇒ 14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија укида обавезну вакцинацију против вируса корона

Аустријска влада донијела је одлуку о укидању обавезне вакцинације против вируса корона, уз образложење да она више није потребна.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Омикрон сој је промијенио правила, истакао је данас министар здравља Јоханес Раух.

Он је, на конференцији за медије, указао да је омикрон сој, који је доминантан, јасно блажи од претходних сојева и да више нема потребе за обавезном вакцинацијом.

- Обавезна вакцинација против короне никога не наводи на вакцинисање - додао је Раух и истакао да ни претња казном није повећала број спремних на вакцинацију.

Уз то, према његовим ријечима, обавезна вакцинација је направила дубок раздор у друштву.

- Тај раздор иде кроз породице, удружења, предузећа - казао је он.

Шеф посланичког клуба Народне партије Аустрије (ОВП) Аугуст Вегингер рекаио је да се сада жели да дјелује против тог раздора и стави дијалог у први план.

Подвукао је да вакцинација и даље представља важну мјеру и најавио ревакцинацију.

- Она ће услиједити и биће потребна - казао је он.

Вегингер је истакао да ће владајуће странке ОВП и Зелени поднијети захтејв парламенту за укидање обавезне вакцинације, који ће још током јула бити усвојен.

Раух је објаснио да је обавезна вакцинација уведена под другим предусловима, и да је тада делта сој био доминантан, а он је водио ка високој стопи хоспитализације инфицираних.

- Јединице интензивне његе су биле доведене до граница преоптерећености - казао је он додајући да је и сам подржавао тада увођење обавезне вакцинације.

Он је нагласио да вирус остаје и да ће сви морати с њим живјети.

Иначе Закон о обавезној вакцинацији против корона вируса је ступио на снагу 4. фебруара, а средином марта је стављен привремено ван примјене.

Он је предвиђао високе казне за особе које би одбијале да се вакцинишу.

Влада Аустрије се тада надала да ће законом успјети да повећа стопу вакцинисаности становништва, али у томе није успјела.