latinica  ћирилица
23/06/2022 |  15:14 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Формиран Тим за припрему састанка конституенце земља у оквиру ММФ-а и Свјетске банке

Савјет министара донио је данас одлуку о формирању Тима за припрему и организацију састанка Групе конституенце земаља у оквиру Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, који ће бити одржан 15. и 16. септембра у Сарајеву.
Сједница Савјета министара (Фото: Савјет министара) -
Сједница Савјета министара (Фото: Савјет министара)

Задатак тима у чијем саставу су представници надлежних институција је да обави све потребне организационе припреме за овај важни састанак, чији је домаћин БиХ.

Савјет министара је данас усвојио 14. и 15. периодични извјештај Министарства за људска права и избјеглице по Међународној конвенцији о елиминацији расне и свих видова дискриминације, који се доставља Комитету за елиминацију расне дискриминације УН.

Извјештај системски прати провођење препорука међународних тијела за заштиту људских права и иницира усклађивање легислативе БиХ са међународним стандардима.

На сједници је усвојен и 12. Извјештај БиХ о примјени Европске социјалне повеље /ревидиране/ који припада трећој тематској групи, односно радним правима и одредбама Повеље за референтни период јануар 2017-децембар 2020. године.

Ријеч је о свеобухватном извјештају који обухвата преглед примјене ратификованих одредби ове повеље у домену радних права у БиХ, укључујући преглед законодавства у погледу услова рада, права на правичну накнаду, на организовање радника и на колективно преговарање.

Министарство за људска права и избјеглице ће путем Министарства иностраних послова доставити овај извјештај Комитету за социјална права Савјета Европе у Стразбуру и удружењима послодаваца и синдиката у БиХ.

Савјет министара усвојио је и Други периодични извјештај БиХ о примјени Мадридског акционог плана о старењу за референтни период јануар 2017 - децембар 2020. године, који ће Министарство за људска права и избјеглице, путем Министарства иностраних послова доставити УНЕЦЕ Комисији УН у Женеви.

Извјештај садржи свеобухватни преглед стања положаја и остваривања права лица треће животне доби у БиХ за период од почетка 2017. до краја 2020. године.

Савјет министара донио је појединачне одлуке о стицању држављанства БиХ за више лица од нарочите користи за БиХ, међу којима су привредници, спортисти, научни и радници у области културе.

У држављанство БиХ припремљени су Пол Вудс, Раде Булајић, Дарио Крешић, Алек Џефри Петерс, Рафаеле Фабрини, Наташа Гапонко и Дивна Зовко.

Савјет министара, на приједлог Министарства спољних послова, дао је појединачне сагласности за именовање више војних и полицијских аташеа за БиХ.

Сагласност за именовање добили су Гертруд Визерс Бринкман за полицијског аташеа Холандије за БиХ са сједиштем у Загребу, Кристофер Стјуарт за полицијског аташеа Велике Британије за БиХ са сједиштем у Београду, Даг Магне Лунде за војног аташеа Норвешке за БиХ са сједиштем у Београду, Дмитар Малик за нерезидентног војног аташеа Украјине за БиХ са сједиштем у Загребу, Ђијачинто Капоне за официра финансијске полиције Италије на позицију аташеа за БиХ са сједиштем у Београду.

Сагласност су између осталих добили и Ерик Хендрикус Мартинус Вербик за нерезидентног одбрамбеног аташеа Холандије за БиХ са сједиштем у Бечу, Роџер Флури за полицијског аташеа Швајцарске за БиХ, Димитриос Асимакопулос за полицијског официра за везу Грчке за БиХ , Пјер Дежје за нерезидентног војног аташеа Француске за БиХ сви са сједиштем у Београду, те Тимоти Спејс за замјеника војног аташеа САД у БиХ са сједиштем у Сарајеву.

Уговор о зајму од пет милиона евра за збрињавање отпада у Мостару

Савјет министара усвојио је данас иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму за пројекат управљања чврстим отпадом у Мостару између БиХ и Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, вриједног пет милиона евра.
У саопштењу Савјета министара прецизира се да је овај пројекат уско повезан са још два усмјерена на адекватно збрињавање отпада у Мостару.

Средства су намијењена за спровођење Плана прилагођавања за регионалну депонију Уборак-Буђевци, укључујући затварање и санирање постојеће површине за одлагање отпада, изградњу нове, као и пречистача процједних вода са депоније.

Зајам је алоциран на Федерацију БиХ /ФБиХ/, а крајњи корисник биће град Мостар, са роком отплате од 15 година, уз три године грејс-периода.

Министарство финансија и трезора ће након окончаних преговора Савјету министара доставити нацрт споразума са основама за његово закључивање у складу за Законом о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ.

Савјет министара усвојио је иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о кредиту између БиХ и Развојне банке Савјета Европе за финансирање пројекта изградње културно-спортског центра у Мостару.

Ријеч је о кредиту Развојне банке Савјета Европе вриједном 12 милиона евра, а изградњом културно-спортског центра становници овог града, али и Херцеговине, требали би да добију салу у којој могу задовољити своја интересовања у области културе и спорта.

Пројекат ће бити финансиран из различитих извора, а Министарство финансија и трезора ће након завршених преговора доставити Савјету министара нацрт кредитног споразума са основама за његово закључивање.

Савјет министара је на приједлог Министарства финансија и трезора усвојио иницијативу за вођење преговора ради закључивања уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ за Коридор "Пет це" дионица Овчари - Мостар сјевер у износу од 300 милиона евра.

Пројекат подразумијева финансирање изградње дионице ауто-пута од Овчара до Мостара сјевер на Коридору "Пет це", а изградња ће бити подијељена на дионице Овчари - Мостар сјевер и Мостар сјевер - Мостар југ.

Дионица од Овчара до Мостара сјевер састоји се од три дијела и укључује Овчари - улаз у тунел Прењ, тунел Прењ и тунел Прењ - Мостар сјевер у укупној дужини око 35 километара.

Планирано је да изградња буде финансирана овим кредитним средствима, али и зајмом ЕБРД-а. Кредит ће бити алоциран на ФБиХ, "Аутоцесте ФБиХ" са роком отплате од 25 година, укључујући шест година грејс-периода.

Министарство финансија и трезора ће након завршених преговора доставити Савјету министара нацрт уговора о финансирању са основама за његово закључивање.

На приједлог Министарства комуникација и транспорта, Савјет министара је донио одлуку о утврђивању намјене дијела средстава уплаћених од дозвола за кориштење радио-фреквентног спектра за пружање услуга путем мобилних приступних система.

На овај начин биће обезбијеђено 2,5 милиона КМ за финансирање 50 одсто процијењене вриједности пројекта изградње моста између БиХ и Црне Горе преко ријеке Таре на магистралном путу на локацији Хум - Шћепан Поље.

Циљ је боље транспортно повезати Сарајево и Подгорицу и обезбиједити директне везе између земаља региона, што је од изузетне важности за даљи економски раст и јачање конкурентности БиХ и Црне Горе, али и осталих земаља региона.

Савјет министара је на приједлог Министарства правде донио одлуку о прерасподјели дијела буџетских средстава у овој години из буџета Министарства правде у буџет Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ за период од априла до јуна у укупном износу од 600.000 КМ.

Прерасподјелом буџетских средстава, омогућава се Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ да редовно измирује обавезе из своје надлежности. /крај/бм/љљ