latinica  ћирилица
23/06/2022 |  15:53 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Путин: Ауторитет блока расте из године у годину

Чланице БРИКС-а /Бразил, Русија, Кина и Јужноафричка Република/ продубљавају сарадњу на цијелом плану и програму, а ауторитет блока расте из године у годину, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на самиту БРИКС-а одржаном у формату видео-конференције.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, илустрација)

- Земље нашег блока продубљују сарадњу на низу питања глобалне и регионалне агенде. Ауторитет и утицај БРИКС-а на глобалној сцени константно расту из године у годину - рекао је Путин.

Он је истакао да се ради о објективном процесу, јер пет земаља имају заиста огроман економски, научни, технолошки и људски потенцијал.

Према његовим ријечима, земље могу ефикасно да раде заједно како би осигурале међународну стабилност и безбједност, одрживи раст и напредак, као и добробит својих народа.

Путин је навео да Москва сматра да је релевантна тема данашњег састанка под називом "Подстичите висококвалитетно партнерство БРИКС-а, уведите нову еру за глобални развој".

Руски предсједник скренуо је пажњу на то да комплексност транснационалне природе изазова и пријетњи са којима се суочава међународна заједница захтијева тражење колективних одговора са активним учешћем блока, јавио је ТАСС.

- Говорили смо у више наврата да само заједно можемо ријешити такве проблеме као што су рјешавање сукоба, борба против тероризма, организованог криминала, укључујући криминалну употребу нових технологија, те борба против климатских промјена и ширења опасних зараза - нагласио је Путин.

Путин је захвалио предсједнику Кине Си Ђинпингу и другим кинеским колегама на активном раду ове године са циљем унапређења стратешког партнерства БРИКС-а.