latinica  ћирилица
23/06/2022 |  16:32 | Аутор: СРНА

Борељ разочаран због застоја у преговорима са Скопљем и Тираном

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да је разочаран због застоја у преговорима о процесу европске интеграције Сјеверне Македоније и Албаније усљед вета који је ставила Бугарска.
Жозеп Борељ - Фото: СРНА
Жозеп БорељФото: СРНА

- Данас бисмо требали да започнемо преговоре са Албанијом и Сјеверном Македонијом и сигурно не могу да сакријем своје разочарење које, претпостављам, дијели велики број људи. Требали бисмо започети то - рекао је Борељ пред раније одржани састанак лидера ЕУ и западног Балкана.

Међутим, он је нагласио да и даље постоји нада и да не зна "шта Парламент Бугарске може да уради у сљедећих неколико часова".

- Али, ствари не иду добро и треба да покушамо да их поправимо - истакао је Борељ.

Сјеверна Македонија чека одобрење већ 17 година, а Албанија осам. Бугарска је ставила вето на почетак преговора о приступању са Сјеверном Македонијом, због спора Софије и Скопља у вези са историјом и језиком, што спречава и Тирану да започне преговоре, јер је напредак двије земље повезан.

Бивши бугарски премијер Кирил Петков поставио је раније овог мјесеца три услова за укидање вета, захтијевајући да Скопље поштује оквирни став бугарског парламента, да уврсти Бугаре у Устав Сјеверне Македоније и спроведе Споразум о сусједству.

Европска комисија предложила је прошле седмице да Украјина и Молдавија добију статус кандидата уколико испуне низ предуслова прије почетка преговора о интеграцији. Грузија тада није наведена међу предложеним државама.

Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Албанија и Турска тренутно имају кандидатски статус, док су БиХ и самопроглашено Косово потенцијални кандидати.