latinica  ћирилица
23/06/2022 |  16:40 ⇒ 16:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђинпинг позвао земље БРИКС-а да се удруже против санкција

Кинески предсједник Си Ђинпинг позвао је данас Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку, чланице групе БРИКС-а, да се заједно супротставе унилатералним санкцијама и да одбаце блоковско конфронтирање.
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, илустрација) -
Си Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI, илустрација)

- Морамо да одбацимо хладноратовски менталитет и блоковске конфронтације, да се супротставимо једностраним санкцијама и злоупотреби санкција и да одбацимо кругове који орбитирају око хегемонизма - рекао је он у видео обраћању на самиту земаља БРИКС, пренио је Тас с.

Кинески лидер је такође позвао БРИКС да охрабри међународну заједницу да ради на истинском мултилатерализму и да подржи међународни систем у чијем су средишту УН.

Си је истакао да се Кина залаже за бољу координацију макроекономских политика и обезбјеђивање стабилних производних и ланаца снабдијевања.

- Од кључног је значаја удруживање напора за обнављање економије, побољшање и макроекономске координације и очување несметаних производних операција и ланаца снабдевања“, рекао је он.

Кинески председник је додао да је "неопходно изградити отворену глобалну економију, ублажити значајне ризике са којима се суочава глобални развој и обезбиједити још већи степен инклузивности".

Четрнаести самит БРИКС-а, којим ове године предсједава Кина, одржава се у видео формату.

На дневном реду скупа су теме почев од унапређења глобалног развоја, разматрања свјетских економских проблема, до јачања улоге земаља у глобалном развоју, наводи руска агенција.