latinica  ћирилица
23/06/2022 |  17:10 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Тривићева изгубила кредибилитет (ВИДЕО)

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је, коментаришући састанак ПДП-ове Јелене Тривић и њемачког дипломате Кристијана Шмита, да је Тривићева изгубила сав кредибилитет и дигнитет.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Када било ко од народних посланика уради нешто што је против воље народа, а воља народа се изражава у Народној скупштини, онда губи и епитет "народног". Она више није ни народни посланик, јер је урадила нешто против воље народа Републике Српске и Закључака НСРС - навео је Ковачевић.

Нагласио је да је воља народа Српске да не постоји високи представник.

- Кристијан Шмит може бити било шта, али не може бити високи представник - истакао је Ковачевић.

Истакао је да је Тривићева пристала да погази права Српске која су дата Дејтонским споразумом.

-  У Анексу 10 Дејтонског споразума пише да се високи представник бира само на начин да га споразумом изаберу стране потписнице Дејтонског споразума, а то је и Република Српска. Српска није потписала никакав споразум за било каквог високог представника. Није услиједила ни резолуција Савјета безбједности УН-а, што исто пише у Дејтонском споразуму да мора да се деси -  рекао је Ковачевић.

Истакао је да лидери Српске морају да воде рачуна да интереси и права Српске буду заштићени.

- А право Српске је да бира високог представника. Пошто Српска то није урадила, ту су ствари потпуно јасне. Можемо слобопдно да кажемо да је Шмит данас дошао у сједиште своје канцеларије у Бањалуци. С обзиром да је Кристина Шмит, као измишљени високи представник, до сада се у Српској срео једино са високим функционерима ПДП-а, са Драшком Станивуковићем, Александром Золаком већ два пута и ево данас са Јеленом Тривић - истакао је Ковачевић.

Он пита шта значи да Тривићева "уважава релност" и додаје да и СНСД уважава реалност "да је ПДП најлошија могућа странка по интересе Републике Српске, која ради само оно што им се нареди извана а сада им је наређено да прихвате Кристијана Шмита као високог представника без обзира што је то против интереса Републике Српске".