latinica  ћирилица
23/06/2022 |  17:57 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Додик: Милановић у праву када оспорава легитимитет Шмита

Хрватски предсједник Зоран Милановић апсолутно је у праву када оспорава легитимитет Кристијана Шмита, који је нелегално дошао у БиХ и представља се као високи представник, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Додик је истакао да је Хрватска гарант Дејтонског споразума, самим тим и Анекса 10, којим је предвиђено именовање високог представника. 

- Каква је то дрскост да неименовано лице, без легитимитета, на одговорност позива шефа државе гаранта споразума којим је институција високог представника уведена у БиХ. Зоран Милановић је легално изабран предсједник Хрватске и није ваљда да Шмит мисли да ће га ућуткати писмима?! Превише је свједока његовог нелегалног доласка да би он толико писама успио послати. Оно што је ипак вриједно у овом случају јесте да је Кристијан Шмит чуо за Анекс 10 Дејтонског споразума - објавио је Додик на Твитеру.

Подсјећамо, Шмит је послао јуче дипломатску ноту Амбасади Хрватске у Сарајеву због изјава Милановића који је у више наврата говорио да је Шмит нелегални представник, будући да га није потврдио Савјет безбједности УН.