latinica  ћирилица
23/06/2022 |  18:03 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Недвосмислена подршка интегрисању региона у ЕУ

Европски лидери изразили су недвосмислену подршку интегрисању западног Балкана у ЕУ и искориштавању подстрека који су створила геополитичка дешавања за предузимање нових корака у сарадњи на европском континенту, наводи се у саопштењу о резултатима данашњег састанка лидера ЕУ и западног Балкана објављеном на интернет страници Европског савјета.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

У саопштењу након разговора лидера ЕУ и региона, пред састанак Европског савјета, наводи се да су разговори надоградили постојеће блиске односе ЕУ и западног Балкана, те да су лидери разговарали о напретку на путу евроинтеграције и изазовима који произилазе из специјалне војне операције Русије у Украјини.

- Ово је важан тренутак јер постоји веома снажна политичка воља да се поново дода енергија процесу са западним Балканом, да се пошаље врло јасна и снажна порука - изјавио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

Састанак је пружио и прилику да се провјери напредак у кључним улагањима у оквиру Економског и инвестиционог плана за западни Балкан, да се разговара о геостратешким питањима и истраже начини за јачање контаката међу људима, те да се унаприједи поштовање европских вриједности и заједничке спољне и безбједносне политике.

Међу циљевима састанка било је да се истраже иновативни начини за убрзавање преговора о приступању, подстакну реформе и оствари напредак у постепеној интеграцији између ЕУ и региона, те да се преправи методологија Уније за проширење.

Састанак је дао и могућност да лидери продубе даљу сарадњу у свјетлу рата у Украјини. Конкретно, лидери су представили кључне поступке са циљем унапређења отпорности партнера са западног Балкана на хибридне пријетње, као што су кибернетичке пријетње и дезинформисање, те да се земље региона заштите од метежа на енергетском и тржишту хране.

У саопштењу се истиче да су се лидери ЕУ и западног Балкана осврнули на важна улагања у оквиру Економског и инвестиционог плана за западни Балкан, који омогућује кључно финансирање региона за суочавање са геостратешким изазовима, конкретно у смислу побољшане повезаности и енергетске безбједности, али и у смислу унапређења улагања у приватни сектор ради подршке еколошкој и дигиталној трансформацији Европе.

Састанак је био прилика и да се унаприједи дјеловање са циљем стварања могућности за младе и суочавање са "одливом мозгова" у региону, те да се лидери осврну на питања помирења и добрих сусједских односа.

Према тексту саопштења, циљ је да се ојача осјећај припадности истој заједници међу грађанима ЕУ и западног Балкана.

Лидери су размијенили мишљење о спољној политици и поштовању заједничке спољне и безбједносне политике, а разговарало се о начинима ограничавања утицаја Русије у региону и о борби против онога што је у саопштењу описано као "руска пропаганда и дезинформисање".