latinica  ћирилица
23/06/2022 |  18:29 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Због повећања плата међусобне оптужбе политичара; Колико зарађују? (ВИДЕО)

Плата од 7,500 КМ код нас звучи као озбиљан износ. Ипак, ако се наведе да је то бруто личног дохотка, то није зарада коју запослени може да добије на свој рачун. Неки медији, наводећи ову цифру као плату премијера Републике Српске намјерно или не у својим најавама и насловима заборавили су да кажу да је то лични доходак са порезима и доприносима.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Екипа РТРС-а истражила је да ли је плата премијера с обзиром на дужност коју обавља, приближна неким нижерангираним функцијама или је можда и мања.

Ових дана у фокусу појединих медија и опозиционих политичара плата премијера. Међу њима лични доходак у бруто износу коментарише и предсједник ДНС-а Ненад Нешић.Исти онај који и сада има већа мјесечна примања од предсједника Владе.Исти онај који је некада сједио у директорској фотељи и посланичкој клупи и по оба основа добијао зараду.

Исти онај кога су оптуживали да је на слављу шутао новац. На платној листи премијера Српске стоји 7.460 марака ,али у бруто износу. Када се одбију порези и доприноси плата је 4.600 КМ.

- Моја плата није ни у првих 1.500 мјеста. Често сам говорио у јавности да скоро сваки градоначелникм а и већина начелника имају већу плату него премијер - рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Лични доходак градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића већи је за око 430 марака. Ни то није највећа градоначелничка плата. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић мјесечно добија 6.396 марака. Али и предсједник скупштине у том граду Александар Ђурђевић има већу плату од предсједника Владе. Нема велике разлике ни у мањим општинама.

- Плата начелника је 3.800 КМ - рекао је начелник Станара Радојица Ћелић.

 Без обзира што су мање општине поједини начелници имају приближно исте или веће плате од првог човјека извршне власти. Тако је у Источној Илиџи мјесечни лични доходак Маринка Божовића за скоро 250 марака већи од Вишковићеве плате. Начелник Рудог Драгољуб Богдановић мјесечно добије само 200 марака мање од премијера. Професионални посланици Народне скупштине имају 3.400 марака,а посланички паушал оних који имају и друго занимање или функцију је пола од тога.

- Моја плата је 3.000 КМ, примам паушал од 1.700 КМ којег се одричем - изјавио је директор УКЦ-а Српске и посланик Владо Ђајић.

Да ли се посланичког паушала одриче и ПДП-ова Јелена Тривић како је раније обећавала, екипа РТРС-а није успјела сазнати. Као професор зарађује око 2.300 марака ,а за рад у скупштини добија 1.900 марака.

Ово је само један мали број функционера Републике Српске који имају приближно исти или чак већи лични доходак од премијера Српске.

Ту свакако не треба заборавити ни плату предсједника СДС-а Мирка Шаровића који као посланик Парламентарне скупштине БиХ мјесечно прима више од 5.618 КМ или 1.000 више од предсједника Владе Српске.