latinica  ћирилица
23/06/2022 |  19:12 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

МИП Русије: Веома цијенимо независан став српских пријатеља

Шеф Четвртог европског одјељења Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон рекао је у интервјуу за ТАСС да Русија веома цијени независан став српских пријатеља у тренутној глобалној ситуацији.
Москва, Русија (Фото: МИП Русије) -
Москва, Русија (Фото: МИП Русије)

- Циљ нам је продубљивање билатералног стратешког партнерства. Веома цијенимо принципијелну позицију наших српских пријатеља, који одржавају самосталност у тренутној тешкој ситуацији - истакао је Пилипсон.

Пилипсон је навео да је одлука руског Министарства спољних послова да отвори филијалу руске амбасаде у Бањалуци карика у свеобухватној политици Русије на Балкану, усмјереној на интензивирање напора на јачању мира, безбједности и стабилности у складу са Дејтонским споразумом из 1995. године.

- Русија је једна од држава која је присуствовала потписивању документа и самим тим има посебне обавезе да обезбиједи услове за његово спровођење. Огранак наше амбасаде у Бањалуци ће помоћи да се повећа ефикасност овог документа, да се ојачају и практичне везе са Републиком Српском. Не видимо разлога да се било чега плашимо у погледу односа Русије и БиХ. Власти у БиХ дале су званичну сагласност за отварање руске канцеларије у Бањалуци - навео је Пилипсон, преноси Руска Газета.

Пилипсон је скренуо пажњу и на блиску сарадњу Москве и Београда на обострано корисној основи, што је у фундаменталним националним интересима Руске Федерације и Србије.

Према његовим ријечима, у МИП-у су свјесни колико је тешко издржати невиђени притисак САД и Европске уније, који приморавају Београд да жртвује квалитет односа са Русијом зарад интеграције са Западом.

- Бескрупулозна игра која сведочи о коначној дегенерацији европског политичког "клуба". У међувремену, изгледи за даље ширење ЕУ на Западном Балкану, како га разумијјемо, су нејасни. Брисел је очигледно уморан од прихватања нових чланова. Одређени број земаља ЕУ се активно противи уласку у ЕУ држава постјугословенског простора и лобира за пооштравање методологије преговора са кандидатима. Што се тиче специфичне српске европске перспективе, већина земаља ЕУ њену судбину директно везује за "свеобухватну нормализацију" односа са Приштином, инсистирајући на томе да Београд призна "независност" Косова у овом или оном облику. Српски партнери понављају да неће пристати те услове - закључио је Пилипсон.