latinica  ћирилица
23/06/2022 |  20:22 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Без хуманости и солидарности нема срећне заједнице (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас на Палама на обиљежавању 30 година Црвеног крста Републике Српске да је дубоко увјерена да без хуманости, солидарности и друштвене емпатије, дугорочно нема ни успјешне нити срећне заједнице.
Обиљежаваље 30 година Црвеног крста Српске - Фото: РТРС
Обиљежаваље 30 година Црвеног крста СрпскеФото: РТРС

Цвијановић је истакла да је данас, можда више него икада, савременом свијету потребна реафирмација ових вриједности.

- Недостатак солидарности, дијалога и разумијевања, између политичких заједница, као и између појединаца, нужно води ка неспоразумима и конфликтима. Утолико је улога Црвеног крста значајнија, јер јача друштвену кохезију и гради мостове између људи - рекла је Цвијановић у обраћању на академији Црвеног крста Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је изјавила да јој је част и задовољство што је вечерас са представницима Црвеног крста поводом овог великог и значајног јубилеја јер и Црвени крст Српске ове године обиљежава 30 година постојања и успјешног рада баш као и Република Српска и многе њене институције.

- Настао је у веома тешким и сложеним околностима рата, страдања и свих колективних и личних трагедија које један грађански оружани сукоб са собом носи - рекла је Цвијановић.

Обиљежаваље 30 година Црвеног крста Српске (Фото: РТРС)

Она је подсјетила да су први испити Црвеног крста Републике Српске били уједно и најтежи, те да су положени са највишим оцјенама, захваљујући пожртвованости и хуманости радника и волонтера који су несебично помагали бројним људима којима је помоћ тих година била потребна.

- Заштита људског живота и здравља, пружање свих облика помоћи и ублажавање људских патњи кроз протекле три деценије остале су основне идеје водиље ове организације - нагласила је предсједница Републике.

Она је навела да су у редовним, као и у свим ванредним околностима које су задесиле Републику Српску, радници и волонтери Црвеног крста били први који су се ставили на располагање нашим грађанима.

- Вечерас сам овдје да вам се, у име грађана Републике Српске и у своје име, најсрдачније захвалим на томе. Хвала вам што нас својим радом и залагањем пуне три деценије подсјећате на вриједности које су у данашњем свијету, нажалост, гурнуте у други план - рекла је Цвијановић.

Она је поручила да ће Црвени крст Републике Српске, у својој хуманој и племенитој мисији, и убудуће, као и до сада, моћи да рачуна на свесрдну подршку институција Републике Српске, баш као што су и грађани Српске увијек могли и могу да рачунају на Црвени крст.

- Честитам вам јубиларних 30 година постојања и рада, са жељом да останете свијетао примјер хуманости на који сви можемо да се ослонимо и угледамо - изјавила је Цвијановић.