latinica  ћирилица
23/06/2022 |  20:51 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Брисел потврдио: Кандидатски статус Украјини и Молдавији; БиХ ријечи утјехе (ФОТО/ВИДЕО)

Лидери земаља и влада чланица ЕУ одобрили су додјељивање кандидатског статуса Украјини и Молдавији, саопштио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.
Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и Емануел Макрон - Фото: РТРС
Урсула фон дер Лајен, Шарл Мишел и Емануел МакронФото: РТРС

- Ово је историјски дан за Европску унију - изјавио је Мишел на конференцији за новинаре у Бриселу.

Мишел је поручио да "траже рјешење за одлуку Бугарске да се Сјеверној Македонији и Албанији омогући приступ преговорима".

- Надам се да ће до одлуке доћи и у наредних неколико часова - рекао је Мишел.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен честитала је предсједницима Украјине и Молдавије.

- Добар дан за Европску унију. Убијеђена сам да ће Украјина и Молдавија радити на имплементацији реформи које су потребне за пуноправно чланство - рекла је фон дер Лајенова.

Истакла је да "статус кандидата Грузији слиједи када се ријеше приоритети, а Европска унија препознала је њихову европску перспективу"

- Велики је корак за Грузију што је препозната перспектива. Сада треба радити на реформама и показати политичко јединство. Економија Грузије је добра, али треба радити на реформама - поручила је фон дер Лајенова.

Француски предсједник Емануел Макрон поручио је да је "постигнут консензус свих чланица Уније".

- Сада је ово политичка геста за Украјину након санкција, финансијске и војне помоћи. Украјинци се боре за наше вриједности. То ће бити дугачак пут, али бићемо ту да помогнемо када је ријеч о реформама које Украјина, Молдавија и Грузија требају спровести - изјавио је Макрон.

Макрон је истакао да су "урадили све да бугарски парламент одблокира преговоре са Сјеверном Македонијом".

- Интеграција Западног Балкана потребнија је него икада раније јер се рат вратио на европско тло. Много тога је Сјеверна Македонија урадила. Не можемо се правити да проблем не постоји. Ово је резултат политичке кризе у Бугарској. Веома смо близу рјешења. Морамо градити повјерење. У наредних неколико часова разговараћемо са представницима Сјеверне Македоније и наредне седмице очекујемо разговоре - прецизирао је предсједник Француске.

Макрон је поручио да им је циљ стабилизација прилика на Балкану и да је статус Украјине заправо политичка порука.

Европски савјет је спреман дати статус земље кандидата БиХ након што се спроведе значајан број реформи, наведено је у закључку Европског савјета,.

У ту сврху Европски савјет позива Европску комисију да без одлагања поднесе извјештај Савјету о имплементацији 14 кључних приоритета наведених у њеном мишљењу, са посебном пажњом на оне који чине наведене реформе.

У закључку се наводи да ће Европски савјет поново разматрати то питање.

Европски савјет поздравља политички договор који су лидери БиХ постигли у Бриселу 12. јуна 2022. године, а који је потребан за стабилност и потпуно функционисање земље како би одговорили на тежње грађана БиХ.

Из Европског савјета позивају све лидере у БиХ да што прије спроведу преузете обавезе из договора и да хитно приведу крају уставну и реформу Изборног закона како би земља могла одлучно напредовати на свом ЕУ путу у складу са приоритетима из мишљења Европске комисије за добијање кандидатског статуса.

Мишел је раније имао ријечи утјехе за земље Западног Балкана које су још једном остале без статуса кандидата за Европску унију.

- ЕУ треба Западни Балкан, а Западном Балкану је потребна ЕУ - поручио је Мишел.