latinica  ћирилица
24/06/2022 |  08:22 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Одлука Брисела политичка и понижавајућа за земље западног Балкана (ВИДЕО)

Шеф Представништва Републике Српске у Бриселу Марио Ђурагић рекао је за РТРС да додјељивање Украјини и Молдавији кандидатског статуса за чланство у ЕУ представља одређену врсту понижења за земље западног Балкана.
Марио Ђурагић - Фото: РТРС
Марио ЂурагићФото: РТРС

- Украјина и Молдавија су поднијеле званични захтјев за чланство прије три мјесеца, нису испуниле ништа, а одобрен им је кандидатски статус - рекао је Ђурагић у Јутарњем програму.

Он је навео да је јучерашња одлука лидера земаља и влада чланица ЕУ показује да не постоје правила и процедуре, већ изузеци и политика и да је то оно што одређују читав процес приступања ЕУ.

- Да је ријеч о политичкој одлуци најбоље показује то да је Молдавија, која је подржала санкције Русији, добила кандидатски статус, док на примјер Грузија није и остала је ван овог воза - навео је Ђурагић.

Он је истакао да ова одлука дефинитивно потврђује да је приступни процес и проширење ЕУ политичке, а не техничке природе.

Када је ријеч конкретно о БиХ, Ђурагић је истакао да је одлука Брисела очекивана јер је ЕУ веома високо поставила љествицу за БиХ, која пак није испунила 14 приоритета на којима Унија инсистира.