latinica  ћирилица
24/06/2022 |  09:46 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Храфнсон: Америка прогони Асанжа због откривене истине

Гавни и одговорни уредник Викиликса Кристин Храфнсон оцијенио је да је свима јасно да Џулијана Асанжа, суоснивача овог узбуњивачког сајта, политички прогоне Сједињене Америчке Државе, које су се осјетиле понижено јер је откривена истина о њиховим грешкама.
Кристин Храфнсон (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Кристин Храфнсон (Фото: EPA-EFE/WILL OLIVER)

- Више од 2.000 организација, које раде на поштивању људских права и слободе говора, осудиле су овај случај и Асанжову екстрадицију из Велике Британије у САД. Могу навести неколико тих организација, као што су Амнести интернешнел и Новинари без граница, а које су посвећене заштити новинара - рекао је Храфнсон за Глас Српске.

Према његовим ријечима, Викиликс је сада фокусиран на очување живота Џулијана Асанжа и спасавање будућности истраживачког новинарства широм свијета, будући да је такав улог у овом случају.

- То је наш примаран посао у овом тренутку и све наше напоре смо тренутно уложили у то - рекао је Храфнсон и упозорио да случај Асанж може да има велике посљедице на слободу медија.

Он је нагласио да су све велике медијске организације и новине у Великој Британији уреднички осудиле екстрадицију - Дејли телеграф, Гардијан, као и Дејли мејл.

- Репутација Запада и нарочито Велике Британије је уништена. Сада немају основа да критикују недостатак слободе медија у другим земљама када некога ко је објавио теме од свјетског значаја држе у затвору у Лондону дуже од три године - указао је Храфнсон.

Он је истакао и да министар унутрашњих послова Велике Британије Прити Пател, која је одобрила изручење, није слушала ни гласове респектабилних политичара из свијета који су тражили да се овај случај приведе крају.

Храфнсон је подсјетио да су се за Асанжа заузели Жан-Лик Меланшон, који је на челу љевичарске коалиције у Француској и који је рекао да ће, ако постане премијер, Асанж добити држављанство Француске и да ће захтијевати да га испоруче тој земљи.

Храфнсон каже да је предсједник Мексика Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио да ће замолити америчког предсједника Џозефа Бајдена да се позабави случајем оснивача Викиликса, а слично је поступила и потпредсједник Аргентине Кристина Киршнер.

Британски министар унутрашњих послова Прити Пател одобрила је 17. јуна изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа САД, које га терете по 18 тачака оптужнице, укључујући кршење закона о шпијунажи.

Америчке власти траже Асанжа по 18 тачака, укључујући оптужбе за шпијунирање, које се односе на објављивање огромних количина повјерљивих америчких војних записа и дипломатских депеша.

Викиликс је раније саопштио да ће се Асанж жалити на одлуку о изручењу САД.

Асанж може да уложи жалбу Високом суду у Лондону, који мора дати своје одобрење да би се покренуо приговор. Он на крају може тражити да свој случај изнесе пред Врховни суд Велике Британије, али, ако жалба буде одбијена, Асанж мора бити изручен у року од 28 дана.

Његове присталице кажу да је он херој против система и да је жртвован зато што је разоткрио злочине САД у сукобима у Авганистану и Ираку и да је његово кривично гоњење политички мотивисан напад на новинарство и слободу говора.