latinica  ћирилица
24/06/2022 |  10:08 ⇒ 12:40 | Аутор: СРНА

Келечевић: Пробојем коридора - опстала Српска

Пробој коридора представља велики успјех ВРС у Одбрамбено-отаџбинском рату. У одлуци генерала Талића тада је наведено да се до Видовдана по сваку цијену пробије коридор и обезбиједи макар козија стаза.
Бошко Келечевић - Фото: СРНА
Бошко КелечевићФото: СРНА

Генерал-потпуковник Војске Републике Српске у пензији Бошко Келечевић истакао је да пробој коридора кроз Посавину представља велики успјех и побједу ВРС у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је одбацивањем непријатељских снага преко ријеке Саве практично опстала Република Српска.

- Коридор је пробијен захваљујући правилно донесеној одлуци Главног штаба ВРС, добром груписању снага ВРС у садејству са свим другим снагама које су биле ангажоване у овој операцији - рекао је Келећевић Срни, поводом предстојећег обиљежавања 30 година од војне операције "Коридор 92", најсложеније и најзначајније акције коју је извела ВРС или битке за живот.

Келечевић, који је и ратни начелник Штаба Првог крајишког корпуса ВРС, указао је да је операција "Коридор 92" у практичном смислу значила пробој из оперативног окружења, јер је Република Српска тада била окружена са свих страна и била је прекинута веза са Главним штабом ВРС, Крајином и Србијом.

- Хрватско-муслиманске снаге биле су дошле на 10 километара до Добоја и пријетила је опасност преко Озрена да се пресијече Република Српска још на једном дијелу. У то вријеме био је велики проблем у снабдијевању беба кисеоником у Клиничком центру Бањалука, те становништва и војске лијековима, храном и муницијом - напоменуо је Келечевић.

Он је рекао да је ВРС тада изабрала најбољи и најкраћи правац напада преко Требаве који је нудио велики степен изненађења за непријатеља који је напад очекивао преко Модриче, Орашја и ријеке Саве.

Келечевић се присјећа да је у одлуци команданта Првог крајишког корпуса ВРС генерала Момира Талића тада наведено да се до Видовдана по сваку цијену пробије коридор и обезбиједи макар козија стаза.

- Два дана прије датог рока спојиле су се снаге Првог крајишког корпуса и Источнобосанског корпуса ВРС у ширем предјелу Пелагићева и сјеверног дјела Модриче - подсјетио је Келечевић.

Командант одреда Посебних јединица милиције Републике Српске Крајине, који је учествовао у пробоју коридора, Крста Жарковић изјавио је Срни да је поносан на ову војну операцију, јер је била најважнија за западни дио Републике Српске и тадашњу Републику Српску Крајину.

- Основни циљ ове операције тада је био опстанак српског народа на простору Републике Српске Крајине и западног дијела Републике Српске - рекао је Жарковић.

Жарковић је напоменуо да је тадашње руководство Републике Српске Крајине више пута тражило да се иде у пробој коридора и прије него што је донесена коначна одлука о тој војној операцији, јер је то значило опстанак свих Срба који су живјели на простору те републике и Крајине.

Он је навео да је из Републике Српске Крајине у овој операцији учествовало око 1.500 припадника Посебних јединица милиције, који су дали велики допринос у овој акцији, а од којих је 38 погинуло, док их је више од 200 лакше и теже рањено.

Жарковић је истакао да је важно да до младих дође истина о страдању Срба у Одбрамбено-отаџбинском рату, те закључио да би српски народ нестао са овог простора да коридор није пробијен.

У организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Владе Републике Српске у недјељу, 26. јуна, у Дугој Њиви код Модриче биће обиљежено 30 година од пробоја коридора 1992. године, потврђено је Срни у Министарству рада и борачко инвалидске заштите Српске.

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије у манастиру Дуга Њива, у 11.15 часова биће служен парастос и полагање вијенца и цвијећа код спомен-обиљежја, док је у 11.30 часова предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинуло је 413 српских бораца - 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине, док је рањено 1.505 бораца.