latinica  ћирилица
24/06/2022 |  11:20 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Бањац: Тривићева да промовише право, а не нелегитимног високог представника

Лидер Народне партије Српске Дарко Бањац изјавио је да неко ко је кандитат за предсједника Републике Српске, као што је Јелена Тривић из ПДП-а, треба да промовише право, што није случај јер се састала са Кристијаном Шмитом који није у складу са међународним правом именован за високог представника у БиХ.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је рекао да га не чуди састанак Тривићеве и Шмита имајући у виду да она долази из странке која је веома блиска одређеним структурама из иностранства.

Он је додао да је то било јасно још на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске у вези са санкцијама Русији, јер су они који нису подржали одлуку о противљењу санкцијама у ствари послали поруку грађанима Српске.

- Онај ко је кандидат за предсједника Републике Српске треба да се изјасни о неким питањима. Она треба да се изјасни да ли је за или против увођења санкција Русији, мора то да уради да би народ знао за кога гласа и какав је план о том питању- рекао је Бањац за Срну.

Коментаришући одлуку Европског савјета да одобори кандидатски статус Украјини и Молдавији, али не и БиХ, Бањац је рекао да је "кандидатски статус Украјине у суштини изругивање према свима".

- Сада је више него јасно да у ту организацију не треба да тежимо да идемо, јер уколико требам да се одрекнем дијела своје традиције - онога што је мој српски народ или дијела обичаја - онога што баштинимо, а то су европске вриједности, против сам уласка у организацију која се зове Европска унија - истакао је Бањац.

Он је нагласио да је БиХ дио Европе, као што је и Француска, Њемачка, Аустрија и остали, те да је ЕУ организација са постављеним одређеним правилима и условима који за једне важе, а за друге не.

- То нису европске вриједности, то је селективна примјена права. Услове те организације утврђују поједине земље. То су вриједности које су поставиле Њемачка, Аустрија, Француска и остале земље и због тога је Велика Британија изашла из ЕУ - напоменуо је Бањац.

Он је закључио да због тога не треба туговати због недобијања кандидатског статуса, већ напротив, јачати и бити добар комшија.