latinica  ћирилица
24/06/2022 |  11:59 | Аутор: СРНА

Тодоровић: Став Народне скупштине је да је Шмит нелегалан

Посланик Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Срђан Тодоровић сматра да сви треба да поштују чињеницу да је Кристијан Шмит нелегалан високи представник, јер се тако изјаснила највиша законодавна институција Српске.
Срђан Тодоровић - Фото: РТРС
Срђан ТодоровићФото: РТРС

- Свако има право да има свој однос према томе, али је Народна скупштина донијела јасне закључке које би требало да поштују сви грађани, представници власти, а посебно чланови парламента. Али, то је питање за свакога појединачно - рекао је Тодоровић Срни коментаришући јучерашњи сусрет посланика ПДП-а у Народној скупштини Српске Јелене Тривић и њемачког дипломате Кристијана Шмита.

Када је ријеч о одлуци Савјета ЕУ да Украјини одобри кандидадски статус, а да изостави БиХ, Тодоровић је рекао да је јасно по ко зна који пут да Унија има троструке аршине.

Он сматра да у овом случају није ријеч о испуњавању суштинских услова за приступање ЕУ на којима БиХ озбиљно ради.

- Ријеч је политичком питању, што није добро ни за ЕУ, јер стандарди које је поставила за приступање суштински неку земљу треба да доведу у позицију политичке, правне, економске, привредне и друштвене сигурности да би била квалификована да буде дио ЕУ - навео је Тодоровић.

Међутим, упозорио је он, ЕУ сама гази те принципе због политичких потреба, што ће на крају резултирати негативно по саму Унију.

- Када је ријеч о БиХ, треба наставити пут на испуњавању постављених стандарда, не због ЕУ него због нас самих. Требамо своју земљу довести у позицију стандарда који важе у ЕУ да бисмо тиме били задовољни и од тога имали суштинску корист, не очекујући да ће Унија то вредновати - рекао је Тодоровић.

Он је нагласио да улазак у ЕУ није сам себи сврха већ да земља треба да дође у квалитетну позицију која одговара европским стандардима.

Лидери ЕУ додијелили су јуче статус кандидата Украјини и Молдавији, а за регион Балкана су изразили "недвосмислену подршку интегрисању", иако нису отворени приступни преговори за Албанију, Сјеверну Македонију нити додијељен кандидатски статус за БиХ.