latinica  ћирилица
24/06/2022 |  12:14 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

У Требињу изложба радова Жељка Опачка "Бунт и слобода" (ВИДЕО)

У требињском Музеју Херцеговине отворена је изложба Поклон-збирка Жељка Опачка “Бунт и слобода“. Ријеч је о изложбеном пројекту Музеја Савремене умјетности Републике Српске.
Требиње- изложба радова Жељка Опачка "Бунт и слобода" - Фото: РТРС
Требиње- изложба радова Жељка Опачка "Бунт и слобода"Фото: РТРС

Умјетник Жељко Опачак је Поклон-збирку даровао Музеју савремене умјетности Републике Српске поводом обиљежавања педесетогодишњег јубилеја ове институције. Жеља му је била, да се његова дјела трајно чувају у Бањалуци, граду у којем је рођен, гдје је провео младост и прве деценије свог стваралаштва, након пресељења у Словенију, гдје живи, ствара и излаже већ 30 година.

 Изложбом је приказан само дио обимне Поклон-збирке Опачка која обухвата 1.533 дјела, насталих током осамдесетих година 20. вијека. Од слика, углавном уља и акрила на платну, текстилу и лесониту до цртежа, графика, колажа и пастела.

- Посебна нам је част да ову изложбу представимо и у Требињу и истакнемо важност поклона према музејима, јер на тај начин музеји у свијету добијају своје легате и обогаћују збирке - рекла је директорка Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић.

Поклоњена дјела су дио приватне умјетникове колекције и већина није била излагана.

Збирка је први пут јавности приказана изложбом у Музеју савремене умјетности Републике Српске прошле године. У Требињу ће бити отворена до 21. јула