latinica  ћирилица
24/06/2022 |  13:06 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

"Од извора до мора" - зенички волонтери у акцији (ФОТО)

Претпоследња акција овогодишњег издања пројекта "Од извора до мора" ангажовала је зеничке волонтере у чишћењу и одвојеном прикупљању отпада у Камберовића пољу, око ријеке Босне.
Акција "Од извора до мора" (уступљена фотографија) -
Акција "Од извора до мора" (уступљена фотографија)

Овогодишњих пет акција чишћења укључује волонтере из невладиних организација, институција и партнера у земљи, и до сада је у акцијама учествовало више од 300 заљубљеника у природу свих генерација.

Након Зенице, завршна акција прикупљања амбалажног и другог отпада у оквиру пројекта "Од извора до мора" у 2022. ће бити организована на Великом пољу, на Игману 29. јуна од 10.00 часова. 

Кока-Кола организује акције у БиХ у партнерству са Конзумом у БиХ, у сарадњи са УГ "Руке" која је носилац активности глобалне иницијативе Lets do it у БиХ, и локалним невладиним организацијама активним у пољу очувања животне средине. 

Главни циљ пројекта "Од извора до мора" је да подстиче и промовише едукацију и јачање свијести грађана о значају одговорног одлагања амбалажног отпада, а посебно одвојеног прикупљања отпада које омогућује рециклирање.

Прошле године, више од 500 волонтера укључило се у акције одржане у седам градова и општина у којима су скупили више од пет тона амбалажног отпада.

Кока-Кола је у Бих осигурала упутства и опрему потребну за прикупљање отпада, а акцијама у локалним заједницама координишу невладине организације окупљене око исте мисије - свијета без отпада.

"Од извора до мора" дио је дугорочног свеобухватног плана "Свијет без отпада" којим се Кока-Кола, између осталог, обвезала да ће до 2030. године прикупити и рециклирати исту количину боца и лименки оној коју ставља на тржиште те да ће удио рециклираних материјала у примарној амбалажи бити најмање 50 одсто.

Више информација доступно је на Кока-Колиној веб страници.