latinica  ћирилица
24/06/2022 |  13:07 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Милановић: Шмит је продужена рука мутних и чудних кругова у БиХ

Хрватски предсједник Зоран Милановић изјавио је да је Кристијан Шмит у БиХ илегално и да је продужена рука "врло мутних и чудних кругова у БиХ, са проблематичним овлашћењима".
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

- Жалио се Амбасади Хрватске у БиХ? А шта му је Амбасада одговорила? Сиктер – тако се каже у Босни - рекао је Милановић коментаришући притужбе Шмита на њега.

Милановић је рекао да је ријеч о човјеку који је у БиХ илегално и не жели да користи овлаштења да се усвоје промјене Изборног закона.

Према његовим ријечима, Шмит се кад год треба "мача лаћа", те "лати и повлачи из корица своја такозвана овлаштења и интервенише у систему избора, јер је очигледно да постоје неки критеријуми које му неко шапће и неко дјелује".

- Тај високи представник може радити шта хоће, утамничити људе, мијењати законе. Високи представник је ништарија, а /хрватски премијер Андреј/ Пленковић је издајник - рекао је Милановић.

Предсједник Хрватске оштро је критиковао лидере Хрватске и ЕУ због недавања статуса кандидата БиХ. Европски савјет је оптужио за цинизам, те да не желе мијењати Изборни закон у БиХ јер се на изборима жели покрасти, преносе хрватски медији.

- Када ће БиХ добити статус кандидата? Никада јер некима не одговора да се то испуни, а то неће бити ни прије избора јер желе покрасти изборе - сматра Милановић.

Оно што је Европски савјет усвојио јуче, додао је он, је безобразни цинизам.

Он је оцијенио да је ово хрватска политичка трагедија, да су Пленковић и министар спољних послова Хрватске Гордан Грлић Радман издали Хрвате и Хрватску, наметнувши додатне услове БиХ за стицање статуса кандидата.

Милановић је упоредио БиХ с Украјином и нагласио да је БиХ, и прије сукоба у Украјини, била Швајцарска.

- Шта је с Украјином? БиХ је за Украјину била Швајцарска, не својом вољом јер има квази колонијалну управљачку структуру која задњих 10 година није радила ништа - рекао је он.