latinica  ћирилица
24/06/2022 |  13:26 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Стевановић: Тривићева састанком признала Шмита за високог представника

Замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић рекла је Срни да је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић састанком са Кристијаном Шмитом формално и суштински признала Шмита за високог представника у БиХ, те подсјетила да су и ПДП и СДС гласали за закључак парламента Српске да Шмит није легитиман као високи представник.
Споменка Стевановић - Фото: СРНА
Споменка СтевановићФото: СРНА

- Ту смо се у Скупштини сви сагласили, и позиција и опозиција. Мислим и формално и суштински да је овим састанком Јелена Тривић признала Шмита за високог представника. Они вјероватно процјењују да ће то њима донијети одређен број политичких поена на будућим изборима, показујући ту отвореност, а ја мислим да неће - рекла је Стевановићева.

Она је истакла да је опозиција у Републици Српско дуже вријеме усмјерена само на изборе, те да у том смислу повлаче и одређене потезе.

- Претпостављам да су добили неки савјет, конкретно Јелена Тривић, да се састане са господином Шмитом у смислу да су они отворени за разговоре за разлику од неких других - рекла је Стевановићева.

Када је ријеч о одлуци Савјета ЕУ да Украјини и Молдавији одобри кандидадски статус, а да изостави БиХ, Стевановићева је нагласила да је то разочаравајуће и да показује непринципијелност Европске уније.

- Те двије земље су добиле кандидатски статус без икаквих услова. БиХ се годинама труди, није добила. Бојим се да ће послије овога бити много више изражен евроскептицизам - рекла је Стевановићева.

Потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић састала се јуче у Бањалуци са Кристијаном Шмитом кога Република Српска не признаје за високог представника и истакла да са свима, па и њим, треба разговарати.

Република Српска не признаје Шмита на позицији високог представника у БиХ јер није изабран уз сагласност Савјета безбједности УН. Легитимитет Шмиту споре и Русија и Кина.