latinica  ћирилица
24/06/2022 |  13:42 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Недодјељивање БиХ статуса кандидата - дестимулативно (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је недодјељивање БиХ статуса кандидата за ЕУ погрешно и дестимулативно, па и неозбиљно имајући у виду да је статус добила Украјина без испуњавања било каквих услова, те нагласила да такав приступ више говори о томе каква је ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Не можете БиХ поставити 14 супер тешких услова, очекивати да се забиљежи напредак, а онда некоме другом само додијелите статус кандидата без било каквих испуњавања услова, очекујући да ће тај неко у годинама које долазе након тога то испуњавати - рекла је предсједница Цвијановић.

Она је нагласила да се даје нада Украјини, а тренутно нико не може предвидјети како ће у будућности ситуација у тој земљи изгледати, а не даје се земљама западног Балкана које годинама испуњавају услове из разних докумената.

Предсједница Српске је нагласила да такав приступ више говори о томе каква је ЕУ, а не земље западног Балкана.

- Додјељивати статус, а да рушите сав концепт претходних услова који су годинама били на снази, неправедно је и неодговарајуће и шаље негативну слику земљама западног Балкана. Сматрам да ЕУ има погрешан приступ, мисле да ће овакве ствари дјеловати стимулативно на некога овдје, а у суштини дјелује дестимулативно. Мислим да ће то побудити размишљања да ли је то нешто праведно у шта требамо ући - констатовала је она.

Она је поручила да увијек заговара процес европских интеграција, јер је то добро за грађане БиХ и за Европу, али да је очигледно да ЕУ у овој ситуацији не жели да види или спозна шта су реалности.

- Запутили су се неким својим путем и мислим да је то све контрапродуктивно. Велика је неправда да имате Сјеверну Македонију која неких 16-17 година има статус кандидата, а није добила датум да почне преговоре који ће опет трајати годинама и ЕУ би могла да управља сваким дијелом тог процеса - рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, неправда је и за Србију која је најозбиљнија земља овог простора, од које много тога зависи у окружењу, али би могла и да значи огроман допринос европској заједници.

- БиХ је стално негдје у запећку, али не само кривицом некога ко је требао да испуњава услове, него и кривицом оних који су задали такве услове да нас онемогуће да се крећемо у овој фази. Да су хтјели, могли су то подијелити у сет различитих услова, могли су нам помоћи да се крећемо. Очито нису јер је њихов циљ да се изврши реорганизација Устава, да постоји некакво другачије уређење, па да нас тек онда третирају - истакла је Цвијановић.

Цвијановић је захвалила државама које су заговарале додјељивање статуса кандидата земљама западног Балкана, те поручила да Република Српска треба да јача своје институције и да у сваком тренутку буде спремна да реагује на потребе својих грађана.