latinica  ћирилица
24/06/2022 |  14:28 | Аутор: РТРС

Одобрени подстицаји за повећање плата радника од 11,3 милиона КМ

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске одобрило је 11.320.586 КМ за 553 привредна субјекта који су у петом обрачунском периоду, од јула до децембра прошле године, исплатили увећану плату за 22.810 радника.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

Захтјеве за подстицај за повећање плате радника за наведени обрачунски период поднијело је укупно 576 привредних субјеката који су имали могућност да до 1. марта поднесу захтјев путем апликације "е-подстицај", која се налази на сајту Министарства привреде и предузетништва.

Из ресорног министарства је саопштено да укупан износ подстицаја на повећање плата који је одобрен од првог обрачунског периода /јул - децембар 2019. године/, закључно са петим /јул - децембар 2021. године/ износи око 33,2 милиона КМ и односи се на укупно 89.237 радника којима су послодавци повећали плате у односу на почетни износ плате.

Министарство обавјештава послодавце да се за шести обрачунски период /јануар - јун 2022. године/ који истиче 30. јуна примјењују одредбе Закона о подстицајима у привреди Републике Српске и Правилника о поступку додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Поступак подношења захтјева и обрачун подстицаја за обрачунски период јануар - јун ове године исти је као и у ранијим обрачунским периодима, па се за почетни износ узима се износ плате за март 2019. године или просјечна висина плате у обрачунском периоду који претходи мјесецу у којем је остварено право на подстицај за раднике запослене послије марта 2019. године.

Захтјев се подноси у року од 60 дана од истека обрачунског периода јануар - јун ове године, почев од 1. јула до 29. августа, путем апликације "е-подстицај".