latinica  ћирилица
24/06/2022 |  14:42 | Аутор: СРНА

Лавров: ЕУ се претворила у антируски савез

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се Европска унија претворила у антируски савез и захтијева прикључивање одлукама против Москве.
Сергеј Лавров (фото: mid.ru) -
Сергеј Лавров (фото: mid.ru)

Према његовим речима, у протеклих неколико година ЕУ је "снажно еволуирала у правцу стицања агресивне идеолошке позадине, прије свега русофобичне".

- Скрећемо пажњу на то како лидери ЕУ, када јавно држе буквице земљама које имају статус кандидата или онима које желе да стекну тај статус - они у оквиру тих јавних строгих лекција и моралисања говоре - ако сте кандидат, немате другог излаза него да подржавате све спољнополитичке приступе ЕУ без изузетка, укључујући све мјере које ЕУ предузима против Русије - рекао је Лавров, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, управо на тај начин европски званичници износе своје захтјеве и Србији.

- Она је кандидат за чланство у ЕУ, али категорички не жели да изгуби, као све остале, своју независност и да се придружи одлукама које директно противрјече њеним битним интересима, у овом случају - односима са Русијом - оцијенио је Лавров након разговора са колегом из Азербејџана, преноси РИА Новости.