latinica  ћирилица
24/06/2022 |  15:41 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Вучић: "Отворени Балкан" примјер добре сарадње

Предсједник Србије Александар Вучић и помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Карен Донфрид сагласили су се да је "Отворени Балкан" примјер добре регионалне сарадње и стремљења ка циљевима од заједничког интереса.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Јадранка Илић)

У телефонском разговору, у којем су учествовали и специјални изасланик америчке администрације за Балкан Габријел Ескобар и амбасадор те земље у Србији Кристофер Хил, Вучић је саговорницима подијелио утиске са јучерашњег Самита ЕУ - Балкан у Бриселу.

Разговор Вучића са америчким дипломатама био је, највећим дијелом, посвећен билатералним, а посебно економским односима, као и могућностима за сарадњу у области енергетике, те је изражено задовољство због успјешног пословања америчких компанија на српском тржишту, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

Донфридова је рекла да се САД снажно залажу за то да Балкан постане дио ЕУ, а подржавају и економско повезивање региона кроз иницијативу "Отворени Балкан".

Саговорници су размијенили мишљења и о дијалогу Београда и Приштине и поздравили напредак остварен на састанку главних преговарача и специјалног изасланика, када је усвојена мапа пута у примјени споразума о енергетици.

Вучић је рекао да је Србија опредијељена за дијалог као једини начин рјешавања отворених питања и постизања одрживог договора, у корист свакодневног живота Срба и Албанаца, као и мира и стабилности у региону.