latinica  ћирилица
24/06/2022 |  16:27 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Војска Републике Српске дала немјерљив допринос одбрани српског народа (ВИДЕО)

Војска Републике Српске дала је немјерљив допринос одбрани српског народа и његовом опстанку на овим просторима, као и одбрани Републике Српске, закључено је на научно-стручном скупу старијешина Војске Српске, одржаном у Бањалуци.
Научни скуп о ВРС - Фото: РТРС
Научни скуп о ВРСФото: РТРС

На скупу је било ријечи о међународно-правним и политичким, историјским, геополитичким и стратешким оквирима у којима је настајала Војска Републике Српске.

- Најзначајнија одлука, послије неприхватања политичке борбе мировним путем за рјешење кризе у БиХ и дисолуцију Југославије, је формирање ВРС која ће створити услове политичком руководству за реализацију раније донесених одлука о постојању Републике Српске као ентитета у БиХ, а не као дијела грађанске структуре БиХ - рекао је предсједник Организационог одбора научно-стручног скупа Мирко Тривић.

Генерал-потпуковник ВРС у пензији Бошко Келечевић истакао је да пробој коридора кроз Посавину представља велики успјех и побједу ВРС у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је одбацивањем непријатељских снага преко ријеке Саве практично опстала Република Српска.