latinica  ћирилица
24/06/2022 |  16:55 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Путин: Коријени вртоглаве инфлације у неодговорним поступцима Г7

Коријени вртоглаве инфлације широм планете леже у дугогодишњим неодговорним поступцима земаља Групе седам, а не у руској специјалној војној операцији у Украјини, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTNIK) -
Владимир Путин (Фото: EPA/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / SPUTNIK)

Он је на састанку БРИКС плус напоменуо да се нагли пораст инфлације није догодио јуче.

- То је резултат неодговорне макроекономске политике коју годинама спроводе земље Г7 - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, глобална трговина је "заглављена у споровима", свјетски финансијски систем се "тетура", а ланци испоруке су ометени.

Говорећи о забринутости у вези са испоруком украјинских житарица, Путин је нагласио да се те бриге вјештачки појачавају и да Русија не поставља никакве препреке транспорту житарица из Украјине.

- Сигурно да смо спремни да у доброј намјери наставимо на поштујемо све своје уговорне обавезе када се ради о снабдијевању пољопривредним производима, ђубривом, носачима енергије и другим кључним производима - навео је Путин.

Осим тога, Путин је скренуо пажњу на то да поједине земље покушавају да глобалну безбједносну архитектуру усредсређену на УН замијене такозваним поретком заснованим на правилима, јавио је "Спутњик".

- Којм правилима? Ко је измислио та правила? - упитао је Путин.

Он је додао да је формат БРИКС плус, с обзиром на то да земље БРИКС-а дијеле мишљење о разним питањима, користан и да учесници желе да успоставе "стварни демократски мултиполарни поредак" у свијету.

Дводневни самит БРИКС-а почео је јуче у формату видео-конференције, а званични домаћин састанка је Кина.