latinica  ћирилица
24/06/2022 |  17:06 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Мајкић: ЕУ пристрасна - једнима безусловни статус, друге неповратно удаљава

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић оцијенила је данас да је ЕУ пристрасна и необјективна, јер без икаквих критеријума једнима даје статус безусловно, а друге неповратно удаљава.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

Мајкићева је истакла да све то доприноси да се у БиХ и другим земљама западног Балкана смањују аспирације за чланство у ЕУ јер ни она сама више није тако привлачна као што је била.

Она је указала да се данашња ЕУ не успијева изборити са кризама попут избјегличке, гасне, нафтне, пандемијска, те да је чињеница да су полупразни трговачки центри, превисоке цијене и рецесија.

- Можемо се запитати шта вриједи Сјеверној Македонији што је испунила све услове или шта вриједи посвећеност Србије европским интеграцијама од које се безобзирно тражи да призна независност самопроглашеног Косова и уведе санкције пријатељској Русији. Данашњи свијет се ипак мијења и више ништа није исто - додала је Мајкићева за Срну.

Она је поручила ако Европа не прихвата земље западног Балкана у своје друштво можда постоје други за које би били довољно добри, те да на то вријеме треба сачекати али не и предуго.

- Јучерашња одлука са Самита ЕУ затекла је све земље западног Балкана. Порука која је том приликом послата да нема ништа од њиховог приступања европском блоку није оставила никог равнодушним. Задовољни су једино Украјина и Молдавија којима је статус кандидата овом приликом одобрен, ми читамо поклоњен, као безуслован - сматра Мајкићева.

Према њеним ријечима, сада је бар познато да је БиХ међу посљедњим у реду чекања. Она је указала да је чињеница да земља није испунила све захтијеване услове, међутим, поред тога многи сматрају да је "заслужила" тај статус много прије Украјине и Молдавије.

Да ЕУ не манифестује своју посвећеност проширењу на земље западног Балкана, Мајкићева илуструје недавном изјавом предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен која каже да је Украјина ближе ЕУ него све земље западног Балкана.

- И у случају када не испуњава никакве услове она је ближа ЕУ. За нас је то јасна порука која гласи - нећемо вас. Зашто БиХ мора испунити све услове а Украјина и Молдавија не морају ништа? - упитала је Мајкићева.

Делегат у Клубу српског народа је указала да се БиХ поред утврђених 14 захтјева из Мишљења Европске комисије које се морају испунити додају још два па је сад укупно 16.

- Украјини и Молдавији нису ни провјеравали. Пристрасна и необјективна ЕУ без икаквих критеријума једнима даје статус безусловно, а друге неповратно удаљава - рекла је Мајкићева.

Лидери ЕУ додијелили су јуче статус кандидата Украјини и Молдавији, а за регион Балкана су изразили "недвосмислену подршку интегрисању", иако нису отворени приступни преговори за Албанију, Сјеверну Македонију нити додијељен кандидатски статус за БиХ.