latinica  ћирилица
24/06/2022 |  18:27 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Нове осуде сусрета Кристијана Шмита и Јелене Тривић (ВИДЕО)

Нове осуде сусрета Кристијана Шмита и Јелене Тривић. Оно што није урадила ни Русија ни Кина, јесте ПДП. Дајући му легитимитет Тривићева је погазила институционалне одлуке зарад јефтиних политичких поена - сагласни су аналитичари и владајућа коалиција.
Шмит и Тривић (Архив) - Фото: РТРС
Шмит и Тривић (Архив)Фото: РТРС

Огласио се и хрватски предсједник. Зоран Милановић каже - Шмит је продужена рука мутних и чудних кругова у БиХ.

Прекршени закључци Народне скупштине, погажена права Српске дата Дејтоном, занемарен став свјетских сила о Кристијану Шмиту - све то Јелена Тривић, која је кандидат за предсједника Српске, учинила је онога тренутка када је за исти сто сјела са њемачким дипломатом. Овај, али и друге ставове износе партије владајуће коалиције, а придружују им се они који су створили и одбранили Српску.

- Таква ситуација данас је продужетак оне ситуације која је била током рата. Велике силе које предводе Велика Британија и НАТО имају своје геостратешке интересе, за које покушавају искористити муслиманску и хрватску страну. Ми морамо бити чврсти, јединствени, остати своји на своме - рекао је генерал – потпуковник Војске Републике Српске Саво Сокановић.

Док један од учесника састанка са Шмитом, ПДП-ов Ненад Вуковић каже да је да је Тривићева говорила у интересу Српске, у СНСД тврде да ПДП овим даје легитимитет Кристијану Шмиту и да уз мађународну подршку настоје доћи до власти и фотеља.

- Чак и да је високи представник, то је човјек којем је пало на памет да донесе закон који нагрубље покушава да позиционира државну имовину на штету Српске. Ту не постоји ниједан могући ваљан аргумент зашто би се неко састајао са њим - истакла је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Нелогично је да неко ко је бескрупулозно прекршио скупштинске одлуке објашњава да су састанци са Шмитом у интресу Српске – став је Ненада Стевандића. Од Шмита, каже, није било никаквих позитивних сигнала за Републику Српску, додајући да га не признаје пола БиХ.

- У интересу Републике Српске је оно што донесу њени званични представници и институције.Све друго су појединачне илузије и потреба за додворавањем - изјавио је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Будући да долази из партије која је веома блиска иностраним структурама - овај састанак није никакво изненађење - каже лидер НПС-а. Дарко Бањац Тривићевој поручује да промовише међународно право, а не нелегитимног високог представника.

- То је порука грађанима да не треба да подрже такву политику и да не треба да подрже кандидата за предсједника Републике Српске који је кандидован од стране ПДП-а. Мислим да Српска неће добити никакве привилегије, него напротив мораћемо испуњавати услове који се косе са нашим обичајима, традицијом, односно нашим националним опредјељењем и мислим да су грађани тога свјесни - рекао је лидер Народне партије Српске Дарко Бањац.

Демос сматра да је цијела прича у служби изборне кампање, а из Социјалистичке партије порука -сви посланици би требало да се понашају онако како је Шмита оквалификовала највиша законодавна институција Српске. Нјегов легитимитет је упитан и за Мирка Шаровића али ипак каже да Јелена Тривић, има право да се састаје са ким год жели.

- То је њен избор, немам ја ту никакав коментар. Што се мене тиче, легитимитет Шмита је потпуно упитан без кредибилитета, без подршке у Савјету безбједности - каже Шаровић.

Одлуком да се састане са Шмитом, Тривићева је показала да је потпуно исто дати државу у руке њој или неком странцу – оцјена је политичког аналитичара Александра Павића.

- Она да сједне на било коју високу функцију, боље је да директно постанемо 51. држава САД или да се прогласимо за протекторат Брисела - сматра Павић.

И из званичног Загреба стиже порука о деструктивној улози Шмита. Хрватски предсједник Зоран Милановић понавља - Шмит је у БиХ илегално.

- Тај високих представник није ништа него продужена рука врло мутних и чудних кругова у БиХ - нагласио је Милановић.

А оно што виде Хрватска и владајућа већина у Српској, очигледно не примјећују поједини опозиционари. Ниједан Шмитов позив нису одбили правдајући се да са сваким треба разговарати.