latinica  ћирилица
24/06/2022 |  18:55 ⇒ 20:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Врховни суд САД укинуо право на абортус

Врховни суд САД поништио је данас пресуду стару 50 година која је легализовала абортус у цијелој земљи, због чега ће милиони жена изгубити законско право на побачај.
Врховни суд САД (Фото: EPA/SHAWN THEW) -
Врховни суд САД (Фото: EPA/SHAWN THEW)

Суд је поништио значајну одлуку у поступку Роу против Вејд из 1973. чиме је технички укинуо федерално уставно право на побачај у Америци чиме се државама враћа могућност да доносе законе који га забрањују.

Очекује се да би 26 америчких држава могло усвојити легислативу који ће забранити тај медицински захват.

Суд је, одлуком за коју је гласало шесторо судија док их је против било троје, подржао закон америчке државе Мисисипи - који забрањује абортус након 15 месеци трудноће, преноси Глас Америке.

Такође, судије су сматрале да је пресуда у случају Роу против Вејда, којом су абортуси били дозвољени у периоду између 24. и 28. недеље трудноће погрешна јер се у америчком Уставу не помиње право на побачај.

Државе појединачно сада могу да одлуче о легалности побачаја.

Сматра се да Устав не даје право на абортус и овлашћење да се регулише питање абортуса мора да се врати грађанима и њиховим изабраним представницима.

- Пресуда Роу против Вејда је била погрешна од самог почетка. Образложење јој је било слабо, а одлука је имала штетне посљедице. И умјесто да допринесу националном консензусу у вези са абортусом - случајеви Роу и Кејси додатно су распламсали подјеле - навео је у образложењу одлуке судија Семјуел Алито.

Троје либералних судија Стивен Брејер, Соња Сотомајор и Елена Кеген истакли су заједничко неслагање након одлуке Врховног суда.

Пресуда Роу против Вејда признавала је право на личну приватност засновану на америчком Уставу - којом се женама штити могућност да прекину трудноћу.

Врховни суд је пресудом из 1992. под називом "Планирано родитељство југоисточне Пенсилваније против Кејси" још једном потврдио право на абортус и забранио законе који ограничавају приступ абортусу.