latinica  ћирилица
25/06/2022 |  08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Ухапшени високорангирани припадници Војске и Министарства одбране

По налогу Тужилашта за организовани криминал Србије након вишјемесечног истражног поступка ухапшено је девет особа у поступку који се води против десет осумњичених.
Полиција Србије (Фото: Танјуг/Димитрије Гол) -
Полиција Србије (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Акција је спроведена у сарадњи са ВБА, Војном полицијом, припадницима БИА и Министарства унутрашњих послова и Дирекције полиције - Службе за борбу против организованог криминала.

Из Тужилаштва је саопштено да су међу ухапшеним високорангирани припадници Војске Србије, односно Министарства одбране. Слободе су лишени А.Н, С.С, А.Т, Ј.С, З.К, Ж.Р, С.Р, Н.Б, и М.К, док се за Д.Д. трага.

Они се терете да су извршили кривична дјела злоупотреба службеног положаја.

Осумњичени су као припадници организоване криминалне групе, на чијем је челу организатор А. Н. запослен у Министарству одбране искоришћавањем свог службеног положаја и овлашћења, ради стицања имовинске кориси за себе и друга лица, а на штету буџета Републике Србије, закључивали већи број уговора који су се односили на различита инвестициона улагања за потребе Министарства одбране, односно Војске Србије.

Припадници ове групе су и четири запослена у Министарству одбране, као и пет одговорних лица привредних друштава.

Осумњичени су ради прибављања противправне имовинске користи у вишемилионском износу, противно свим правилима процедуре Закона о јавним набавкама, у уговоре који се односе на инвестиционо одржавање и улагања у објекте за потребе команди, јединица и установа Министарства одбране уносили неистините податке односно цијене изведених радова које су биле знатно веће од тржишних.

Ухапшенима је одређено полицијско задржавање и они ће уз кривичну пријаву бити спроведени Тужилаштву за организовани криминал.