latinica  ћирилица
25/06/2022 |  09:09 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ би подржала Отворени балкан да га је предложио Запад

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да би иницијатива Отворени Балкан била прихваћена у БиХ да је предлагач Француска или Њемачка, али да постоје предрасуде зато што је приједлог дошао из Србије и Албаније.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Мени се чини да људи који доносе политичке одлуке још не размишљају о бенефитима, већ размишљају о политичким односима, ко је предлагач те иницијативе и томе слично - рекао је Тегелтија.

Он је навео да не зна разлоге зашто БиХ избјегава да се прикључи иницијативи Отворени Балкан, за коју истиче да је први покушај земаља региона да саме ураде нешто за себе, а не није ријеч о пројекту једне, двије или више земаља Западне Европе.

- Мени нико од надлежних није рекао разлоге. Лично ми се чини да је тај "статус кво" под утицајем одређених западних амбасада, без икаквог озбиљног разлога зашто БиХ није већ у Отвореном Балкану - рекао је Тегелтија за ТВ Уна.

Према његовим ријечима, Отворени Балкан није супротстављен било којој иницијативи, ни берлинском процесу, ни процесу придруживања ЕУ.

- То је само начин припреме свих земаља западног Балкана да буду што је могуће спремније и да лакше уђу у систем процеса придруживања ЕУ, што на крају и јесте наш крајњи циљ - оцијенио је Тегелтија.

Он је изразио наду да ће Предсједништво БиХ у кратком временском периоду опет разматрати одлуку о приступању Отвореном Балкану и донијети позитивну одлуку, како се БиХ не би и сувише касно прикључила овој иницијативи.

Према његовим ријечима, охрабрујуће у свему томе јесте да у експертском дијелу припрема и кроз механизам Берлинског процеса и Отвореног Балкана учествују стручњаци из БиХ.

Тегелтија је истакао да би бенефите од уласка БиХ у Отворени Балкан имали и пословна заједница и грађани.

- Отворени Балкан прије свега треба да ријеши не питање царињења робе, висине дажбина, опорезивања или царињења, већ нецаринске баријере. Да се питање људи, капитала, роба одвија много једноставније у свим тим процедурама, да се не бавимо разним дозволама и томе слично. А то се, на било који начин, не тиче оцарињења, плаћања пореза итд - објаснио је Тегелтија.

Он је навео да ће врло брзо бити ситуација да ће роба, рецимо из Тиране, прије стићи у Београд, него што ће стићи роба из Бијељине.

- Они ће проблем увјерења и свих тих ствари које су њима потребе ријешити прије. То су ствари које ми у том тренутку не можемо да ријешимо јер чекамо једно увјерење, па друго, па онда међусобно признање диплома, кретање уз личне карте итд. Све су то неки бенефити, које би ми могли да добијемо - додао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да се због тако поједностављене процедуре и убрзаних процеса трговине очекује значајно повећање укупног БДП-а свих земаља које су у иницијативи Отворени Балкан.