latinica  ћирилица
25/06/2022 |  10:38 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Важно да Представнички дом идуће седмице усвоји буџет за 2022.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изразио је наду да ће Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сједници идуће седмице бити лишен политичких међусобних оптуживања, пребацивања и прављења великог броја амандмана, те да ће разумјети колико је важно да се у овом тренутку усвоји буџет институција БиХ за 2022. годину.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

- Мислим да је вријеме да без околишавања парламентарци усвоје буџет за 2022. годину и да људима запосленим у институцијама БиХ барем мало ублаже посљедице инфлације - рекао је Тегелтија и подсјетио да запосленима у институцијама БиХ плате нису мијењане од 2012. године.

Он је навео да је раст плата, који је предвиђен буџетом, много мањи од инфлације која се у овом тренутку дешава, али да ће добро доћи буџетима свих запослених у институцијама БиХ.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да је инфлација постала глобални проблем и да су наговјештаји да ће премашити све оне догађаје из седамдесетих година.

"Наравно, узроци ове и инфлације коју смо имали тих година нису идентични, иако смо и тада имали такозване нафтне шокове. Оно што је у овом тренутку кључно и питање о којем се сад говори јесу цијене хране и енергената. Оно што је за мене забрињавајуће јесте ситуација да се може појавити проблем недостатка енергената, не само због цијене, него и да ли их имамо. За мене је још увијек важније питање да имамо оно што нам је потребно, а други је фактор онај који се тиче цијена", рекао је Тегелтија.

Говорећи у лично име, Тегелтија је навео да је присталица да се у кризним ситуацијама, када постоји раст цијена енергената и хране, то не може ријешити пореском политиком, умањењем, већ да земља на бази својих повећаних прихода треба да директно интервенише према најугроженијима.

- Разумијем да је цијена горива висока, али мислим да би, у овом тренутку, било важније заштитити градски превоз и људима који га користе, кроз цијену енергената превозницама, него што би свакоме од нас, који приватно користимо своје аутомобиле, требало интервенисати - објаснио је Тегелтија за ТВ "Уна".

Он је подсјетио да БиХ због свог система одлучивања не може примијенити рјешења из других земаља када је ријеч о цијени горива.

"Оно што у БиХ код грађана изазива незадовољство јесте чињеница што су се у БиХ сви утркивали са неким приједлозима мјера - те уведите нулту стопу ПДВ-а, па смањите на пет одсто, укините акцизе. Морам признати да је највећи број тих предложених мјера био чисто популистички и предлаган мимо одређене процедуре и то је, у једном тренутку, довело до забуне у парламенту, тако да ниједна од тих иницијатива није усвојена и није дала озбиљне резултате", навео је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара истакао је да су сва кључна питања економске политике у надлежности ентитета, те напоменуо да се мора интервенисати у смислу обезбјеђивања довољне количина хране и цијена кључних животних намирница.

Када је ријеч о енергентима за зиму, Тегелтија је констатовао да неки дијелови БиХ, попут Сарајева, могу доћи у озбиљан проблем, прво због питања цијене гаса, али и питања да ли ће гаса бити.

"Све земље преко којих долази гас у БиХ нама данас тврде да ће бити отворен тај канал", рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик приликом недавног боравка у Русији и приликом претходних посјета министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, издејствовао много бољу цијену гаса, него што то имају друге земље у окружењу.

- Ако се задржи та цијена гаса, онда би то био доста флексибилно и не би био превелики шок, ни за дистрибутере, а ни за грађане. Али, уколико би дошли у ситуацију да изгубимо гас, да се повећа његова цијена, онда би нам пријетило да дођемо у ситуацију да угрозимо снабдијевање електричном енергијом - констатовао је Тегелтија.

Истичући да је за њега најважније да се обезбиједи довољно хране, изврше интервенције на најугроженије категорије друштва и да се обезбиједе енергенти, предсједавајући Савјета министара рекао је да треба одржати цијену електричне енергије према грађанима, јер дефинитивно, овако велике цјеновне шокове тешко може ко да издржи.

Он је додао да владе ентитета треба да се побрину када је ријеч о адекватној количини основних животних намирница и обезбјеђивању цијена.

- Ми нисмо неко ко зависи од жита или неке хране из Украјине, Русије, знамо ми одакле се снабдијевамо. Имамо озбиљан конзумент домаћих производа, прехрамбених, и имамо одличан конзумент у производњи електричне енергије, ако нас проблем са хидрометеоролошком ситуацијом не угрози по питању хидро-потенцијала, да нам буду мали дотоци воде - рекао је Тегелтија и изразио увјерење да електропривреде у БиХ могу изнијети тај терет да се грађани заштите барем од шока који може изазвати цијена електричне енергије.

Говорећи о одлуци Савјета министара да се привремено обустави извоз шумских сортимената, обловине, огревног дрвета и пелета, Тегелтија је рекао да је чињеница да свака земља, када се суочи са проблемом недостатка било којег производа којег има на свом тржишту, ограничава његов извоз - краткорочно, дугорочно.

- Тако смо се ми опредијелили да забранимо извоз трупаца, зато што смо схватили да је он бесмислен и по нашу економију јако лош - објаснио је Тегелтија и поручио да је кључна ствар да неће бити дозвољено да огревног дрвета и пелета не буде довољно за грађане БиХ.

Наводећи да домаћи дрвопрерађивачи имају готово идентичну цијену коју су имали прије двије године и три пута скупљи полупроизвод који извозе на тржиште, Тегелтија је рекао да је онда је боље да они то прераде и извезу, од чега ће користи имати сви, а не да БиХ снабдијева неке дрвопрерађиваче у окружењу.

Када је ријеч о пелету и огревном дрвету, Тегелтија је оцијенио да су многи произвођачи пелета ушли у спекулативу чекајући значајнији раст цијена на међународном тржишту.

- Због тога мислим да смо морали донијети овакву одлуку и, вјероватно, када се све то види, процијењиваћемо да ли се одлука може мало модификовати, да ли ћемо дозволити да се извезе пелета онолико колико се извезло у прошлој години, а остало осигурати за домаће тржиште - рекао је Тегелтија.