latinica  ћирилица
25/06/2022 |  11:04 | Аутор: Вечерње новости

Бело Брдо у Винчи биће обновљено

Археолошко налазиште Бело брдо у Винчи један је од најзначајнијих локалитета неолитске културе коју одликују почеци урбаног начина живљења у заједницама, развој креативности и врхунског умјетничког занатства, као и технолошка револуција у виду првог топљења метала.
Винча (фото: Музеј Града Београда) -
Винча (фото: Музеј Града Београда)

Влада Републике Србије, препознајући локалитет као деи не само европске већ и свјетске културне баштине, почела је рад на уређењу читавог простора како би он постао незаобилазна културна и туристичка дестинација и центар за проучавање неолитске културе у Европи.

Пројекат обнове и реконструкције овог локалитета, који Влада Србије реализује под покровитељством Владе САД кроз Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине, представљен је јуче на налазишту Бело брдо.

- Пројекат Амбасадоровог фонда за заштиту културне баштине је изузетно важан за нас, зато што није везан за политичке, економске и безбједносне интересе, већ наш начин да покажемо поштовање према свјетској културној баштини. У претходних двадесет година смо у Србији подржали дванаест пројеката, али овај у Винчи нам је посебно значајан, јер је ријеч о највећем улагању и зато што је комплексан - истакао је Фил Бекман, савјетник у Амбасади САД.

Бојана Вишекруна, савјетница предсједнице Владе Србије за креативне индустрије и науку, истакла је да је циљ пројекта да Винча Бело брдо постане незаобилазна станица на културно-туристичко-научној мапи Европе и централни локалитет мреже неолитских налазишта у Србији.

За сада је идеја да се црвена зона и приобаље Дунава преуреде идуће године, а почетак изградње Центра за посјетиоце са зеленим површинама очекује се почетком 2024. године.

Трогодишњи капитални пројекат "Истраживање, заштита и презентација археолошког налазишта Бело брдо у Винчи" почео је са имплементацијом јануара 2021. године и подразумијева почетну инвестицију од око три милиона евра. Уређење археолошког налазишта подржала је и Влада САД кроз Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине, у износу од 475.000 долара. Пројекат и грант имплементира Републички завод за заштиту споменика културе у координацији са Кабинетом предсједнице Владе Србије и надлежним министарством.