latinica  ћирилица
25/06/2022 |  11:12 | Аутор: СРНА

Свако наметање одлука само продубљује неповјерење у БиХ

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија оцијенио је да свако наметање било какве одлуке само продубљује неповјерење унутар БиХ.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Коментаришући то што је Кристијан Шмит наметнуо одлуку о финансирању избора у БиХ, Тегелтија је рекао да се неки осјећају као побједници, неки су увријеђени, а неки чак и равнодушни јер знају да те одлуке ништа не производе у БиХ.

Он је изразио жаљење што се Шмит непотребно уплиће у неке ствари и што има потребу да стално слуша једну страну и даје подршку само једној институцији.

- Ово је једна одлука која ништа није помогла БиХ. У свим земљама се нормално одвијају избори, у много већим земљама него што је БиХ - рекао је Тегелтија за ТВ "Уна", наводећи да нигдје осим у БиХ није вијест да је почело штампање гласачких листића.

Констатујући да је погрешно наметање одлука, Тегелтија је подсјетио да је било дефинисано све што је потребно да се избори неометано одвијају.

- Али, очигледно је да неко са стране повлачи неке конце. Сматрам да то није добро за БиХ - истакао је Тегелтија и проучио да у фокусу морају бити они који гласају, док су овако сви испред гласача.

Говорећи о својој недавној посјети САД, Тегелтија је рекао да је тамо имао проблема зато што је Србин и што долази из Републике Српске.

- То је понижавајуће за ову земљу, није за мене - рекао је Тегелтија и навео да је том приликом наишао на низ опструкција које је правио амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај.

Предсједавајући Савјета министара рекао је да амбасадор није желио да пошаље ноту за заказивање састанака, па су преко Сарајева заказивани састанци са генералним секретаром УН, предсједником Генералне скупштине.

- То шаље поруку о нама, то је поражавајуће за БиХ, то није поражавајуће за мене. Имам мандат, дошао сам да испоштујем своје, урадио сам све како је дефинисано процедуром. Министарство иностраних послова је послало ноте амбасадору, сарадници амбасадора све припремили, а оне стоје на столу непотписане - рекао је Тегелтија.

Он је додао да у Вашингтону није имао проблема зато што амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић обавља функцију амбасадора онако како је дефинисано.

- Не дај Боже да је то амбасадор Вујић, рецимо, направио предсједавајућем Предсједништва БиХ /Шефику/ Џаферовићу. Не желим ништа да кажем против Џаферовића, али да тако нешто Вујић направи њему онда би и медији и сви у Сарајеву отворили ту причу. А, када предсједавајућем Савјета министара, који је Србин, тако нешто се направи, онда ништа - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је указао да је то проблем Сарајева и БиХ.

- Не може се земља направити на неповјерењу и давајући подршку само једном народу. Амбасадор БиХ не може тако да ради. Моје искуство је такво и неки други ће доћи и ми ћемо се брукати по свијету - закључио је Тегелтија.

Подсјећајући да је требало да прође година дана након избора да буде потврђен за предсједавајућег Савјета министара, Тегелтија је истакао да је, када је на то мјесто требало да дође Бошњак, све завршено за два мјесеца.

- Хрвати су прошли још горе и само можемо бити наивни, па се правити да не разумијемо шта се дешава. Дошао сам са добрим намјерама у Савјет министара, са жељом да оно што знам и што могу заједнички радимо и да онај дио надлежности који има Савјет министара реализујемо - рекао је Тегелтија.

Он је напоменуо да није дошао у Савјет министара да се бави високом политиком, већ да се рјешавају животни проблеми грађана и привреде.

- Нажалост, овај Савјет министара је прихваћен са великим неповјерењем, колико је то резултат неповјерења према мени, колико то што сам из СНСД-а. Тешко је те двије ствари раздвојити - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је изразио наду да ће до краја његовог мандата бити завршени сукоби у Украјини и да ће доћи до стабилизације цијене хране.

- Неће бити лако јер ће доћи и до раста каматне стопе, јер ће банке потегнути уговоре и оно што пише јако ситним словима и што нико не чита - само банке кад им затреба - закључио је Тегелтија.