latinica  ћирилица
25/06/2022 |  11:49 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Вучић најавио раст пензија и плата

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас повећање пензија у Србији за 19,1 одсто, минималца, као и плата у двоцифреном проценту, те ваучере за одмор у износу од 15.000 динара /око 130 евра/.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Вучић је истакао да је политичка и економска ситуација у свијету све компликованиија, посебно што је замах руске офанзиве у Украјини све снажнији.

- Сви они који су говорили да ће бити другачији резултат рата, говори да нису били у праву. Али то доноси и другачије околности у вези са економском ситуацијом у Европи и Србији. Та ситуација је неупоредиво озбиљнија од оне које видимо - рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је навео да се Србија труди да у разговору са свима партнерима у Европи пронађе рјешења за јесен и зиму, те истакао да ће бити "критичан" не само четврти, него и трећи квартал, да је криза у храни и цијенама и није једноставно изаћи из тога.

Навео је да се морају брзо завршити разговори са синдикатима о новим цијенама минималне зараде, гдје очекује значајна повећања.

- Спремни смо да помогнемо послодавцима и смањењем доприноса на зараде и повећањем неопорезивог дијела дохотка, да држава преузме највећи дио трошкова повећања зараде - каже Вучић.

Он наводи да су девизне резерве 14,6 милијарди евра, што показује да Србија веома чврсто стоји, а да је 1,41 милијарди евра страних инвестиција за шест мјесеци.

Вучић је рекао да држава као нову мјеру нуди грађанима ваучере за одмор у Србији, додајући да на то има право 200.000 лица.

Што се тиче преговора са радницима крагујевачког Фијата, који је дио Стелантиса, Вучић је рекао да су близу договора.

- Наставићемо да радимо са Стелантисом да би добар дио обавеза према радницима могли да испунимо наредних дана. Потребан је копромис, захвалан сам радницима на разумијевању. Направљен је велики помак и изашло се у сусрет великом дијелу радничких захтјева и очекујем да се разговори приведу крају са успјехом - додао је Вучић.

Представници радника и синдиката компаније Стелантис, у чијем саставу послује крагујевачка фабрика Фијат, разговарали су са Вучићем о њиховој судбини у транзиционом периоду до почетка производње новог електричног аутомобила током 2024. године.