latinica  ћирилица
25/06/2022 |  14:01 | Аутор: РТРС

Очекује се коректан однос по питању откупне цијене пшенице

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је данас да од откупљивача пшенице очекује коректан однос према произвођачима по питању откупне цијене и пажљиво ће пратити процес жетве и откупа и по потреби реаговати с циљем заштите пољопривредних произвођача.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Та цијена, како су истакли, треба да се дефинише на основу информација са берзи и откупне цијене у земљама окружења.

- Молимо домаће откупљиваче да приликом дефинисања откупне цијене уваже ове чињенице - навели су из ресорног министарства.

Подсјећају да у Републици Српској наредне седмице почиње пуна кампања жетве пшенице, прво у Семберији, а потом и у западном дијелу Српске.

- Први откоси раних сорти пшенице у подручју Бијељине показују да се може очекивати добар принос и квалитет зрна - наводе из Министарства.

Истичу да је Влада Републике Српске ове године снажније подржала произвођаче пшенице и да је већ исплаћен подстицај од 400 КМ по хектару, као и друге мјере подршке /регресирани дизел, подршка за набавку опреме и механизације, подршка за осигурање усјева и друго/.

- Влада Српске је, такође, у протеклих неколико мјесеци откупила 8.000 тона пшенице, а у наредних неколико седмица биће откупљене додатне количине с циљем обезбјеђења довољних количина брашна за становништво Републике Српске - наводе из ресорног министарства.