latinica  ћирилица
25/06/2022 |  14:58 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Немјерљив допринос у откривању истине о страдању Српкиња (ВИДЕО)

Удружење жена жртава рата Републике Српске немјерљиво доприноси откривању истине о страдању Српкиња у протеклом грађанском рату у БиХ, што је резултовало пресудама и подизањем оптужница за ратне злочине, истакнуто је данас у Бањалуци на Скупштини тог удружења поводом 10 година постојања.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић рекла је да је у протеклој деценији рада Удружења домаћој и међународној јавности предочено да су у грађанском рату у БиХ страдале и Српкиње.

- Изборили смо се и за Закон о жртвама ратне тортуре и имамо обезбијеђена сва права у Републици Српској. Најзначајније је што смо успјели свијету показати да су у БиХ прво страдали српски цивили и да је, нажалост, наш број старадалих много већи од онога како тврде у ФБиХ или неко из међународне заједнице - додала је Рајилићева.

Она је истакла да институције Републике Српске помажу Удружење које је добило статус од јавног интереса.

- И даље ћемо се борити за истину и доказивати колико је српски народ страдао. Учествујемо и у судским процесима што је веома значајно за доказивање истине, иако су изречене казне за злочне почињене над Србима веома мале - рекла је Рајилићева.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић оцијенио је да ова установа има добру сарадњу са тим удружењем.

- Заједнички смо сачинили публикацију "Жене жртве рата из Републике Српске" која је промовисана широм свијета. Тиме смо успјели да покажемо да у ФБиХ не говоре истину о жртвама из протеклог грађанског рата у БиХ - рекао је Којић.

Он је напоменуо да је значајан број судских процеса завршено затворском казном, након што су свједочиле жене жртве рата.

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш указао је да је рад Удружења веома значајан за друштво у цјелини и у доказивању истине о страдњу Срба.

- Важно је што жене, које су преживјеле тортуре више о томе не желе да ћуте. Оне су хероји нашег времена и сигурно је да је веома значајно што Удружење учествује у судским процесима, како би сви који су починили злочине били пресуђени. Удружење, као и до сада, мора имати подршку Републике Српске - рекао је Врањеш.