latinica  ћирилица
25/06/2022 |  17:22 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

У Лакташима отворен Европски џудо куп за јуниоре

У Лакташима је данас почео Европски џудо куп за јуниоре на којем учествује 236 џудиста из 24 земље свијета.
Лакташи - џудо куп за јуниоре - Фото: СРНА
Лакташи - џудо куп за јуниореФото: СРНА

Помоћник министра спорта Марио Ђуран рекао је да ово такмичење представља круну рада Џудо савеза Републике Српске и да у посљедње три деценије није било јачег догађаја у Српској у овом спорту.

- Ово је круна рада Џудо савеза и надам се да ће овакви догађаји постати константа у Републици Српској. Дошао је тренутак када смо направили искорак и задовољни смо због тога - рекао је Ђуран.

Предсједник Џудо савеза Републике Српске Огњен Павловић рекао је да његују идеју да се што више квалитетних такмичења одржава на територији земље јер је, прије свега, на тај начин домаћим такмичарима лакше и једноставније омогућити наступ на европским и свјетским турнирима.

Он је напоменуо да је ријеч о такмичењу свјетске класе, без обзира на то да ли се одржавају у Београду, Паризу или Лакташима.

- Свако то такмичење носи исти број бодова и свима је велики интерес да узму учешће на њима. Импонује што смо добили похвале од званичника Европске џудо уније. Из године у годину ћемо се трудити да ова организација буде на вишем нивоу - рекао је Павловић.

Свјетски првак у џудоу и репрезентативац Србије Немања Мајдов, који је присуствовао свечаном отварању у Лакташима, оцијенио да је ово историјски дан за Републику Српску.

- Ово је први европски куп у техничкој организацији Џудо савеза Републике Српске, до сада је то било на нивоу Савеза БиХ. Лијепо је што је то у Лакташима - рекао је Мајдов.

Мајдов је истакао да је ово за јуниоре један од најквалитетнијих такмичења у Европи.

- Хвала свим људима, на челу са /српским чланом Предсједништва БиХ/ Милорадом Додиком, који су обезбиједили услове да се организује овакво такмичење - рекао је Мајдов.

Предсједник Џудо савеза БиХ Бранислав Црногорац је у име Европске џудо уније честитао организаторима на одличној организацији и условима.

- Овај куп ће покренути цијелу БиХ, Федерацију БиХ и Републику Српску и сигуран сам да ће се убудуће више дјеце бавити џудоом, спортом који има свијетлу будућност. Ако можемо организовати оваква такмичења - онда апсолутно све можемо - рекао је Црногорац.

Црногорац је навео да резултати домаћих такмичара далеко превазилазе услове у којима раде.

- И ово такмичење је јунорски куп, а ова организација може да поднесе већи наслов, може да се мјери са европским сенорским првенством - рекао је Црногорац.

Начелник Лакташа Мирослав Бојић поносан је што се овако квалитетно такмичење одржава у његовом граду, оцјењујући да је оно једно од најбитнијих од када је дворана отворена.

- Поносни смо што смо домаћини Купа европе за јуниоре. Ми смо центар Европе у овом тренутку када је о џудоу ријеч - рекао је Бојић и додао да у Лакташима постоје три клуба.

Такмичење, које је у званичном календару Европске и свјетске џудо федерације, биће бодовано и за свјетску ранг листу.