latinica  ћирилица
25/06/2022 |  17:42 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Одржан први видовдански брдски ауто-рели "Скугрић-Дуга Њива"

Додјелом пехара на Дугој Њиви код Модриче завршен је први брдски ауто-рели који су Ауто-мото савез Републике Српске и Ауто-мото друштво "Оптима" Модрича организовали поводом 30 година од пробоја Коридора и Дана општине Модрича - Видовдана.
Модрича - брдски ауто-рели - Фото: СРНА
Модрича - брдски ауто-релиФото: СРНА

Рели, на коме је учествовало 36 возача из Бањалуке, Прњавора, Лакташа, Приједора, Добоја и Модриче одржан је на стази од 23 километра на путу који је 1992. године у вријеме окупације Модриче био једина веза између Скугрића са Требавом и српским територијама на десној обали ријеке Босне и Добојем.

Релију је присуствовао министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, који је рекао да је ресорно министарство подржало манифестацију којом се указује на значај Дуге Њиве у Одбрамбено-отаџбинском рату.

- Данас смо ревијалном трком указали на потребу да се његују традиције ослободилачких ратова и да обиљежавамо догађаје из наше прошлости, а пробој коридора је била битка за живот, односно Коридор живота за који су многи борци дали животе и на тај начин уградили себе у темеље Српске да би смо данас живјели у слободној Републици Српској - рекао је Ћорић.

Он је навео да је својим присуством на манифестацији и на други начин подржао трку, која треба прерасти у традиционалну манифестацију АМС РС.

Секретар АМД "Оптима" Јован Ковачевић рекао је да је прије главне вожње, која је одржана уз поштовање прописаног максималног и минималног времена за савладавање стазе, обављено тестирање возача и слалом вожња на платоу на Њугој Њиви.

- АМС РС је трку у Модричи, поред рели трка на Козари и Сутјесци посветио значајним догађајима за српски народ - рекао је Ковачевић.

Генерални секретар АМС РС Зоран Стевановић рекао је да ће трка у Модричи прерасти у традиционалну манифестацију јер Требава, Модрича и АМД "Оптима" Модрича то заслужују.

Од седам клубова, прво мјесто екипно освојио је Ауто клуб "АКК Лакташи", други је био домаћин АМД "Оптима" Модрича, треће мјесто припало је АМД "Крајина Бања Лука.

Побједник у класи један у мушкој конкуренцији је Недељко Банека, други је био његов брат Драган из Лакташа, а трећи Љубиша Милијаш из Прњавора.

Возачи из Лакташа Златко Бујица и Бојан Славнић у класи два освојили су прво и друго мјесто, а трећи био је Јовица Гуњевић из Модриче.

У класи три Војислав Бабић из Бањалуке освојио је прво мјесту, а други и трећи били су Драгосав Ђукић и Синиша Лончар из Модриче.

У женској конкуренцији учествовале су четири такмичарке.

Најбоље резултате остварила је Сандра Којић из Модриче, друга је била Марија Маркановић из Бањалуке, док је треће мјесто освојила Николина Пејановић из Модриче.

Министар Ћорић и представници АМС РС и АМД "Оптима" Модрича положили су вијенце на спомен обиљежје, које је подигнуто у порти Манастира Дуга Њива страдалим српским војницима у операцији "Коридор 92".