latinica  ћирилица
25/06/2022 |  18:07 ⇒ 19:03 | Аутор: СРНА

Цицовић: Само сабрани и свјесни свог идентитета можемо одолити изазовима тешког времена

Срби само сабрани, јединствени и свјесни свог националног идентитета могу одолити изазовима данашњег тешког времена у коме живе, рекао је данас шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић у фрушкогорском насељу Буковац, гдје се одржана Завичајни збор.
Млађен Цицовић - Фото: СРНА
Млађен ЦицовићФото: СРНА

- Само са јасно сачуваним идентитетом обезбједићемо будућност за српска покољења. Србија и Српска су у претходних десет година показали да на најбољи начин разумију шта треба чинити у овом тешком времену препуном свакојаких тешких и непредвидљивих изазова - рекао је Цицовић новинарима.

Он је додао да Српска и Србија у данашње вријеме заједнички дефинишу све стратешке пројекте.

- Заједнички градимо ауто-путеве, заједно ћемо градити аеродром у Требињу и још много тога што је од стратешког интереса за Србе с обе стране Дрине. Не треба заборавит да је Србија у претходних десет година много инвестирала у инфраструктурне пројекте у Републици Српској - рекао је Цицовић.

Он сматра да су овакви завичајни зборови прилика да се оживи сјећање на све српске страдалнике који су своје животе уградили у темеље српских држава.

"Морамо бити потпуно свјесни да је од изузетне важности поштовати и чувати нашу националну прошлост, а она је код Срба заиста увијек била свијетла. Срби су кроз деценије и вијекове били на правој страни. Борили смо се против фашизма, а борили смо и против свега оног што је угрожавало човјечанство", рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да Србија и Српска заједнички обиљежевају и славе све важне датуме за српски народ из националне прошлости.

Цицовић је рекао да је Представништво од почетка било уз Завичајни збор, значајну манифестацију за српски народ у цјелини.

- Представништво је од почетка препознало да Савез крајишких удружења на прави начин посматра све оно што се односи на очување националног идентитета, обичаја и традиције. У том смислу и ова манифестација на прави начин показује све оно што нас спаја. Нас из Републике Српске и нас из Србије - закључио је Цицовић.

Збор је одржан у организацији Завичајног удружења "Мањача" из Буковца и Савеза крајишких удружења из Новог Сада, а скупу су присуствовали министар унутрашњих послова Александар Вулин, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и предсједник Савеза крајишких удружења из Новог Сада Ранка Срдић Милић.

Током манифестација одржано је и такмичење косаца из Србије, Српске и Федерације БиХ, као и надметања у спортско-витешким дисциплинама, бацању камена с рамена, скоку удаљ, надвлачењу конопца и штапом, варизању, клисању и крмању.