latinica  ћирилица
25/06/2022 |  18:52 ⇒ 30/06/2022 | 12:57 | Аутор: РТРС

Европска унија покреће свој Механизам за цивилну заштиту (ВИДЕО)

Поплаве, пожари и земљотреси све чешће погађају наш регион и изазов су за системе цивилне заштите.
Европска унија покреће свој Механизам за цивилну заштиту - Фото: РТРС
Европска унија покреће свој Механизам за цивилну заштитуФото: РТРС

У таквим ситуацијама, Европска унија покреће свој Механизам за цивилну заштиту.

БиХ би ове јесени требало да постане пуноправни члан овог Механизма.

Истраживали смо на коју све врсту подршке може да рачуна у смислу јачања способности, ефикасног одговора и солидарности са другим земљама.

Брза реакција, добра организација и солидарност других земаља важни су у случају природних непогода попут земљотреса на подручју града Столца у априлу. Помоћ која стигне првих сати и дана може знатно смањити могуће посљедице.



Механизам је био активиран током великих поплава 2014. године и од тада је Европска унија обезбиједила више од 5 милиона КМ за набавку потребне опреме, теренских возила, обуку и тренинге у складу са стандардима ЕУ. Чланство би омогућило даље усавршавање, учење и друге користи.

Међусобна сарадња свих служби у БИХ и са међународним тимовима на недавној теренској вјежби у организацији ЕУ у Сарајеву показала је да су спремне одговорити у случају земљотреса.

Сеизмолози подсјећају да је потребна стална едукација, јачање превенције и процјене угрожености, посебно у регијама високог ризика.

Европски Механизам чине 32 земље. Од свог оснивања 2001.године солидарност је показана одговором на више од 400 захтјева за помоћ унутар и изван Европске уније у ситуацијама природних несрећа, здравствене кризе попут ковида или сукоба.