latinica  ћирилица
25/06/2022 |  20:20 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Саборни храм - свједок битисања православне заједнице

Саборни храм Успења пресвете Богородице у Тузли свједок је битисања православне заједнице и нераскидиви дио овог града, поручио је вечерас Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије на свечаној академији поводом 140 година од освештања овог храма.
Тузла - свечана академија - Фото: СРНА
Тузла - свечана академијаФото: СРНА

Академији у тузланском Народном позоришту присуствовао је и Његова светост патријарх Порфиријем, архијереји, свештенство, монаси, гости и вјерници.

Епископ Фотије је, поздрављајући присутне, рекао да је велика част обиљежавање овог великог јубилеја.

- Ово је мјесто гдје се молимо и служимо Богу, али је и свједок битисања наше православне заједнице, која представља нераскидиви дио овог града, која је кроз историју доживљавала све његове успоне и падове као своје заједно са другим сународницима и житељима Тузле - рекао је епискп Фотије.

Владика је рекао да се Српска православна црква /СПЦ/ непрестано моли за добробит свих њених грађана, без обзира на вјеру и нацију.

- Ово је велики дан за зворничко-тузланску епархију јер нас посјетио патријарх српски Порфирије. Ово је заиста велики догађај, који ће, ако Бог да, бити уписан великим, златним словима на добробит свих људи - рекао је епископ Фотије.

На академији је наступио хор монаха манастира Ковиљ, Музички ансамбл "Фенечки бисери" из Београда, мали хор Музичке школе "Војин Коамадина" из Зворника, те Културно-умјетничко друштво "Босиљак" из Дервенте.

Рецитатори Школе српског језика Тузла говорили су стихове Добрице Ерића, епископа Фотија и других пјесника.

Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Србије, рекао је да је долазак патријарха Порфирија у Тузлу порука да је СПЦ уз Србе ма гдје год живјели, али и порука пријатељима у овом граду да Србија и Срби желе да заједно живе на овим просторима.

Поповић је оцијенио да је ово велики догађај за грађане у Тузли, у БиХ, за све Србе, православце.

- Патријарх Порфирије путује јако много и нашао је вријеме и показао вољу да на позив владике Фотија дође и посјети вјернике у Тузли. То је велика порука свим православцима и Србима - рекао је Поповић новинарима.

Он је напоменуо да су на овом подручју Срби живјели и живјеће.

- Сигуран сам да ће овај догађај имати много добрих одраза у свим сферама, те да ће након ове посјете ојачати и културне и економске и све друге везе, на радост свих народа који живе у Тузли - рекао је Поповић.

Патријарх Порфирије започео је данас дводневну посјету Тузли, гдје му је свечани дочек приређен пред Саборним храмом Успења Пресвете Богородице.

У част доласка српског патријарха у Саборном храму је служена доксологија.

Долазак патријарха српског Порфирија у Тузлу уриличен је, између осталог, и поводом обиљежавања 140 година од освештења Сабрног храма Успења Пресвете Богородице.

Саборни храм у Тузли саграђен и освештан 1882. године, у вријеме када је Тузла била стјециште богатих српских трговаца.

Храм је грађен осам година, а након освештања постао је духовни центар и мјесто сабирања православног народа. Био је дио насеља Српска варош, које је било насељено српским живљем на данашњем локалитету Панонских језера у Тузли.

Патријарх Порфирије ће сутра у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму.