latinica  ћирилица
26/06/2022 |  07:38 ⇒ 11:04 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 30 година од пробоја Коридора; Присуствује предсједница Српске

У Дугој Њиви код Модриче данас се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава 30 година од пробоја Коридора 1992. године.
Спомен обиљежје за погинуле борце у Пробоју коридора, Дуга Њива, код Модриче - Фото: СРНА
Спомен обиљежје за погинуле борце у Пробоју коридора, Дуга Њива, код МодричеФото: СРНА

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви, код Модриче служена је света литургија чиме је почело обиљежавање 30 година од операције Коридор.

Литургији служи архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја, а присуствује велики број вјерника.

Након литургије биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима. Планирано је обраћање званичника, а затим и пригодан културно-умјетнички програм.

Операција је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

Обиљежавању ће присуствовати предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Пренос обиљежавања можете пратити на РТРС и нашем порталу од 11.00 часова.