latinica  ћирилица
26/06/2022 |  08:47 ⇒ 09:25 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Пробој Коридора од историјског значаја за слободу Срба и Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је, поводом обиљежавања 30 година од историјског пробоја "Коридора живота", да је ова величанствена операција Војске Републике Српске једна од кључних и најзначајнијих у одбрани слободе српског народа и Српске.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Овом војном операцијом, чији директни повод је била смрт 12 бањалучких беба усљед недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга блокада западног дијела Српске и тадашње Републике Српске Крајине. Стратешки успјешно планираном војном операцијом обезбјеђена је територијална цјеловитост Републике Српске и успостављена веза за матицом Србијом - поручио је Чубриловић.

Он је истакао да је у јуну 1992. године под међународним санкцијама и ваздушно-копненом блокадом Српској пријетила хуманитарна катастрофа због чега одлука о пробоју коридора има историјски значај за опстанак српског народа на овим просторима, саопштено је из Народне скупштине Српске.

- У таквим условима Војска Републике Српске није имала избора. Одлучно и храбро је кренула у пробој коридора. Побједничком војном акцијом одбрањена је територијална цјеловитост Републике Српске и омогућени су живот и слобода нашем народу. Нека је слава јунацима коридора који су дали животе за Српску - нагласио је Чубриловић.

Војну операцију "Коридор 92", чијим је завршетком успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине.

Операција је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији "Коридор" погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.