latinica  ћирилица
26/06/2022 |  09:43 ⇒ 09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Самит групе 7 у Њемачкој

Предсједник САД Џозеф Бајден јутрос је допутовао у Њемачку.
Г7 самит, Њемачка (фото: EPA-EFE/Georg Wendt / POOL) -
Г7 самит, Њемачка (фото: EPA-EFE/Georg Wendt / POOL)

Бајден ће учествовати на самиту Групе седам индустријски најразвијених земаља у њемачком граду Елмау, у Баварским Алпима.

Бајден ће своју посету отворити билатералним састанком са домаћином самита, њемачким канцеларом Олафом Шолцом, а затим ће имати формалне и неформалне разговоре са лидерима Британије, Канаде, Француске, НЊмачке, Италије, Јапана и Европске уније.

Он и други лидери Г7 покушаће да изграде стратегију за обезбјеђивање снабдијевања енергентима и борбу против инфлације, са циљем да се спријече посљедице сукоба у Украјини.

Међу питањима о којима ће се разговарати су ограничења цијена енергије, која имају за циљ да умање руске профите од нафте и гаса, навела је америчка министарка финансија Џенет Јелен.

Званичници би требало да разговарају и о томе како се одговорно понашати у вези са климатским промјенама, а истовремено задовољити критичне потребе у снабдијевању енергијом.

Очекује се да ће Бајден данас званично покренути глобално инфраструктурно партнерство, које је назвао "Изградимо бољи свијет", са циљем да се супротстави утицају који Кина има у земљама у развоју.

Послије Њемачке, Бајден ће у уторак отпутовати у Мадрид да се састане са лидерима 30 чланица НАТО-а како би ускладио стратегију о сукобу у Украјини, наводи АП.