latinica  ћирилица
26/06/2022 |  10:01 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

ФЗО Српске: Покренут поступак набавке лијекова за ријетке болести

Фонд здравственог осигурања Републике Српске донио је одлуку о избору најповољнијег понуђача за реализацију набавке посебног програма лијекова за ријетке болести, чија је вриједност 4,5 милиона КМ без ПДВ-а.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

- На тендер су се јавили добављачи за свих седам лијекова за ријетке болести и изабрана су четири. Иако очекујемо да жалби не би требало да буде и није их било ни у досадашњем поступку набавке, у складу са Законом о јавним набавкама БиХ дужни смо поштовати рок од 15 дана предвиђен за жалбе, а наведена одлука објављена је 21. јуна - навели су за Срну из ФЗО Српске.

У ФЗО Српске кажу да би почетком јула требало да буде потписан оквирни споразум и уговори са изабраним добављачима.

- Будући да већина лијекова које набављамо, односно шест од седам, нису регистровани на тржишту БиХ, по потписивању уговора добављачи ће покренути процедуру интервентног увоза за шта им је потребна сагласност Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске - појашњавају у ФЗО Српске.

Јавна набавка лијекова за ријетке болести се спроводи на основу потреба које достави Универзитетски клинички центар Републике Српске, а након иницијативе Комисије за ријетке болести Министарства здравља и социјалне заштите.

- У складу са тим, у отвореном поступку за ову годину предвиђена је набавка седам лијекова за ријетка обољења, као што су цистична фиброза, помпеова болест, мукополисахаридоза тип два и четири, гошеова болест, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема - прецизирали су у ФЗО Српске.

Фонд здравственог осигурања и до је сада обољелима од ријетких болести финансирао неопходне лијекове, а убудуће требало би да им буду доступне у Републици Српској и поједине најновије терапије које се користе у свијету.

Након иницијативе српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се обољелима од ријетких болести у Српској обезбиједе лијекови, по хитној процедури Народна скупштина Републике Српске је усвојила допуне Закона о здравственом осигурању, чиме је Фонду омогућено да набавља у оквиру посебног програма и лијекове за ријетке болести.