latinica  ћирилица
26/06/2022 |  10:09 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Власеница: Програм у част јубилеја "Просвјете"

Општински одбор Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Власеница обиљежиће у понедјељак и уторак, 27. и 28. јуна, 120 година од оснивања "Просвјете".
Власеница - Фото: СРНА
ВласеницаФото: СРНА

Првог дана манифестације биће изведена монодрама "Милунка" - прича о српској хероини Милунки Савић, жени са највише војних одликовања у историји, коју ће одиграти Весна Станковић из Југословенског драмског позоришта, рекла је предсједница Општинског одбора власеничке "Просвјете" Споменка Савиновић 

Она је навела да ће 28. јуна наступити еминентни гуслари, Удружење за очување традиције "Бирач" Власеница, власенички писац и пјесник Аћим Тодоровић, те да ће бити приказан историјат "Просвјете" у протеклим годинама.

- За обиљежавање овог великог јубилеја одабрали смо 28. јун када се обиљежава Видовдан, један од највећих српских празника, судбоносни датум српског народа и његове историје и дан када је обновљен рад друштва - истакла је Савиновићева.

Дводневна манифестација биће одржана у холу Средњошколског центра "Милорад Влачић" у Власеници", са почетком у 19.00 часова, улаз је бесплатан, а грађани су позвани да увеличају овај значајан јубилеј.

СПКД "Просвјета" основано је 1902. године у Сарајеву, а његов рад је обновљен на Видовдан 1990. године.