latinica  ћирилица
26/06/2022 |  10:50 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Португалски студенти презадовољни студијама у Бијељини (ВИДЕО)

На Факултету Пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву већ три године траје програм ЕРАСМУС - размјена студената и професора са Политехничким институтом из Португалије.
Студенти из Португала - Фото: РТРС
Студенти из ПортугалаФото: РТРС

Неколико студената из Порта борави и у Бијељини.

Тројица младих Португалаца Фабио, Клаудио и Хавијер већ неколико мјесеци проводе студентске дане у Бијељини. Бројне позитивне утиске носе из Српске у своју родну земљу.

- У Порту је велики број студената, тако да професори не могу да их знају и да им запамте имена. Овдје је то много другачије, ствара се близак однос са професорима. Једноставно знају ко смо ми и то је највећа разлика између ових факултета - истакао је Фабио Коуто, Факултет за рачуноводство и бизнис у Порту.

- Јако ми се свидјело овдје, допали су ми се људи, а убијеђен сам да смо се и ми допали њима. Сви су били изузетно љубазни према нама. Сви желе да нам помогну било гдје да се нађемо. Чак су нам и власници смјештаја били од изузетне помоћи - одушевљен је боравком у Српској и Хавијер Оливеира, Факултет за рачуноводство и бизнис у Порту. 

Са мишљењем својих колега и сународника сагласан је и Клаудио Лиал, који је истакао да је изабрао факултет у Бијељини како би искусио могућности ЕРАСМУС пројекта.

Студент који је боравио у другој земљи у сврху академског усавршавања постаје атрактивнији не само домаћим послодавцима, већ се његове могућности за запошљавање на међународном тржишту рада значајно повећавају.

- Ове године смо угостили три студента такође на мастеру који су изабрали наш факултет. Потпуно исто прате наставу као и наши студенти. Ријеч је о четири предмета које слушају на енглеском језику. Осим студената, остварили смо и размјену професора. У марту ове године угостили смо шест професора са факултета у Порту, а ми смо тамо боравили у мају. Неколико колега је држало и наставу на тамошњем факултету - рекла је Весна Митровић, декан Факултета пословне економије.

Предности студената који су провели дио свог образовања у размјени су вишеструке. Осим стицања познанстава и упознавања културе других земаља, студенти уче страни језик и стичу нова искуства. Истраживања показују да академски мобилни студенти у правилу имају боље оцјене, с мањом вјеројатноћом одустају од студија, те у већем проценту завршавају уписани факултет од студената који не студирају на страним универзитетима.