latinica  ћирилица
26/06/2022 |  10:57 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Обиљежено 30 година од пробоја Коридора; Присуствовали Цвијановић и Додик (ФОТО)

У Дугој Њиви код Модриче данас се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежава 30 година од пробоја Коридора 1992. године.
Обиљежавање 30 година од пробоја Коридора - Фото: РТРС
Обиљежавање 30 година од пробоја КоридораФото: РТРС

У манастиру Светог великомученика кнеза Лазара у Дугој Њиви код Модриче служена је света литургија чиме је почело обиљежавање 30 година од операције Коридор.

Милорад Додик и Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Литургију је служио архијерејски намјесник добојски Мирко Николић са свештенством Српске православне цркве са подручја Модриче и Добоја, а присуствовао велики број вјерника.

Обиљежавање 30 година од пробоја Коридора (Фото: РТРС)

Након литургије служен је парастос и положени су вијенци и цвијеће на споменик погинулим борцима.

Обиљежавању су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик на обиљежавању 30 година од пробоја Коридора (Фото: РТРС)

Парастосу су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, делегација Народне скупштине Српске, представници Српске у заједничким инстутицајама, градова и општина Српске, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата, Трећег Пјешадијског /Република Српска/ пука, политичких партија и бројни грађани.

Операција Коридор је трајала од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији Коридор погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.